субота, 08 вересня 2018 12:12

Призначення Константинопольським Патріархом екзархів до Києва незаконне - УПЦ

Призначення Константинопольським Патріархом екзархів до Києва незаконне - УПЦ
В УПЦ відреагували на призначення Константинопольським Патріархом екзархів до Києва. Фото: UATV

7 вересня 2018 року Константинопольський Патріархат офіційно повідомив, що "в рамках підготовки вирішеного надання автокефального устрою Православної Церкви в Україні" призначив архієпископа Памфільського Данила з США, а також єпископа Едмонтонського Іларіона з Канади в якості своїх екзархів до Києва.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ розповсюдив на своєму сайті заяву, в якій озвучив офіційну позицію з цього питання. "З благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, Відділ зовнішніх церковних зв'язків Української Православної Церкви уповноважений заявити, що призначення екзархів є грубим порушенням канонічної території Української Православної Церкви. Дане рішення Константинопольського Патріархату суперечить 2-му правилу Другого Вселенського (Константинопольського) Собору: "Не будучи запрошеними, єпископи та не переходять за межі своєї області".

Також в заяві наголошується, що призначення екзархів до Києва відбулося без відома Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, як єдиного канонічного єпископа міста Києва. Відповідальність за можливі негативні наслідки цього діяння лежатиме на Константинопольському Патріархаті.

У свою чергу священик Микола Данилевич уточнює, що екзарх - у даному випадку означає посланець, легат.

"Як правило, Константинопольський Патріархат екзархами називає уповноважених осіб або комісію для розгляду якихось питань. Це поки що не означає відкриття екзархату, як церковної структури. В даному випадку це означає комісію, яка в односторонньому порядку, без узгодження з канонічною УПЦ, була створена Константинопольським Патріархатом, і яка приїжджатиме до України для спілкування з різними сторонами на предмет створення автокефальної Церкви. Сам метод дій Константинополя суперечить канонам", - написав він.

Зараз ви читаєте новину «Призначення Константинопольським Патріархом екзархів до Києва незаконне - УПЦ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути