вівторок, 27 березня 2007 18:29

Прихильники відокремлення Квебеку програли вибори

Націоналістична Квебекська партія, яка виступає за вихід цієї франкомовної провінції зі складу Канади, потерпіла в понеділок нищівну поразку на виборах до місцевих законодавчіх зборів. Вона набрала лише 28% голосів.

У своїй передвиборчій програмі лідер націоналістів Андре Буаклер обіцяв у разі приходу до влади провести референдум з питання відділення від канадської федерації. Проте, за підсумками голосування сепаратисти зайняли тільки третє місце. Це найвідчутніша поразка націоналістів з 1973 року.

Проте, серед 7,5 мільйонів жителів провінції Квебек, націоналістичні настрої традиційно популярні. Востаннє плебісцит про національне відособлення відбувся у 1995 році, коли виборці висловилися за збереження федерації мінімальною більшістю у 51 відсоток.

За результатами виборів тактичну невдачу потерпіли й правляча ліберальна партія на чолі з прем"єром Жаном Шарестом. Вони набрали всього 33% голосів. Найкращі результати з позицій зростання популярності показала правоцентристська Партія демократичної дії на чолі з 36-річним Маріо Дюмоном. Вона вимагає розширення автономії Квебека, але у складі єдиної Канади. Прихильники Дюмона отримали 31% голосів виборців.

Канадські засоби масової інформації вважають, що за підсумками виборів у Квебеку вперше більш ніж за 100 років буде створено уряд меншості, повідомляє Newsru.com.

Зараз ви читаєте новину «Прихильники відокремлення Квебеку програли вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути