Ексклюзиви
четвер, 14 червня 2007 08:35

Прихильники ФАТХ в секторі Газа десятками здаються в полон ісламістам

Поступаючись в боях з ісламістами, прихильники палестинського руху ФАТХ десятками здаються в полон або біжать з сектора Газа до Єгипту, стверджує місцеве телебачення.

Телестанція "Аль-Акса", пов"язана з рухом ХАМАС, повідомила про капітуляцію щонайменше 70 фатхистів. Декілька співробітників Служби національній безпеки - найбільшої силової структури, підлеглої главі ПНА, лідерові ФАТХ Махмуду Аббасу - намагалися сховатися, перевдягнувшись в жіноче плаття, але були схоплені бійцями ХАМАС, стверджує телестанція.

За відомостями панарабського телеканалу "Аль-Джазіра", понад 50 співробітників Служби національної безпеки перейшли через південний кордон до Єгипту, де їх затримала поліція.

Ісламісти протягом дня продовжували методичне наступ на позиції воєнізованих формувань руху ФАТХ, які відмовилися від наступальних дій і перейшли в глуху оборону, намагаючись утримати небагато опорних пунктів, що залишилися у них.

Центрами фатхистського опору залишаються головні штаби служб превентивної безпеки, зовнішньої розвідки і президентської гвардії в місті Газа, а також штаб Служби національної безпеки в Хан-Юнісі, на півдні палестинського анклаву.

За приблизними підрахунками, які приводять палестинські ЗМІ, міжусобні зіткнення забрали в середу життя щонайменше 30 чоловік. Серед убитих - двоє палестинців, які працювали на ООН, троє учасників антивійськової демонстрації, двоє палестинок, що намагалися на автомобілі виїхати із зони боїв.

Загальне кількість жертв за тиждень, що минув з початку нинішнього раунду протистояння, наближається до 80-ти. З початку 2006 року, коли ісламісти отримали перемогу на парламентських виборах і позбавили ФАТХ багаторічної монополії на владу, міжусобиця забрала життя близько 700 людей - приблизно стільки ж, скільки загинуло за той же період від дій ізраїльських військ.

Розпалюється обстановка і на Західному березі річки Йордан, де, на відміну від Гази, прихильники ФАТХ мають відчутну перевагу над ісламістами. Так, за даними місцевих ЗМІ, в місті Наблусі фатхисти взяли в заручники близько двох десятків активістів ХАМАС і загрожують розправитися з ними у випадку, якщо ісламісти заподіють шкоду полоненим в Газі.

У обставинах, що склалися, спостерігачі все частіше говорять про загрозу розколу палестинських територій на дві частини, що отримали авансом умовні назви "ФАТХаленд" та "ХАМАСтан", повідомляє РІА Новости.


Зараз ви читаєте новину «Прихильники ФАТХ в секторі Газа десятками здаються в полон ісламістам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути