четвер, 29 травня 2008 12:16

Причиною чергового подорожчання нафти став нігерійський президент

Ціни світового ринку на нафту за підсумками торгів 28 травня 2008 р на провідних нафтових біржах підвищилися. Офіційні ціни нафтових ф"ючерсів найближчого місяця постачання в Лондоні на Intercontinental Exchange Futures на нафту марки IPE Brent Crude склали 130,93 дол/барель.

У Нью-Йорку на New York Mercantile Exchange нафта марки Light, Sweet Crude Oil піднялася до 131,03 дол/бар.

На ціни істотно вплинули заяви нігерійських бойовиків відзначити річницю президентства Умара Ярадуа атаками на нафтові вежі. Найбільше сепаратистське угрупування Нігерії "Рух за звільнення дельти Нігера" (MEND) погрозило відзначити майбутню річницю атаками на об"єкти нафтової інфраструктури і військові блокпости. В зв"язку з цим бойовики закликали до обережності мирне населення.

Умар Ярадуа вступив на посаду президента Нігерії 29 травня 2007 р. З того часу у південному регіоні Нігерії, найбільш багатому на чорне золото, регулярно відбуваються напади на нафтові об"єкти і викрадання співробітників іноземних компаній. В середині 2007 р терористична активність бойовиків привела до того, що обсяги експорту нігерійської нафти скоротилися на 25%.

Неспокійна обстановка в Нігерії називається аналітиками в числі основних причин продовження зростання світових цін на нафту.

За прикладами далеко ходити не треба: 26 травня нігерійські бойовики пошкодили нафтопровід і убили 11 військових в перестрілці, що послідувала за диверсією. Інцидент відбувся на нафтопроводі, що належить британо-голландскій нафтовій компанії Royal Dutch Shell PLC.

Тим часом, серйозну заклопотаність в учасників ринку викликає швидке настання літнього періоду, під час якого значно зростає попит на паливо. Очікується, що влітку істотно збільшиться попит на дизельне паливо з боку Китаю (другого за величиною імпортера нафти після США), а також з боку країн Близького Сходу, Південної Африки і Південної Америки.

В той же час ОПЕК вже повідомила свою позицію щодо зростання вартості нафти: Організації країн-експортерів нафти немає необхідності збиратися на позачергову зустріч до вересня, оскільки вона нічого не може зробити, щоб знизити рекордні ціни на сировині. Таку думку висловив міністр енергетики і заступник прем"єр-міністра Катару Абдулла бін Хамад аль-Аттія.

За його словами, ціни на нафту зараз знаходяться "поза контролем" ОПЕК, а обсяг видобутку нафти є достатнім, повідомляє РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Причиною чергового подорожчання нафти став нігерійський президент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути