Ексклюзиви
понеділок, 26 травня 2008 08:32

Президент Зімбабве пригрозив вислати з країни посла США за поради опозиції

Президент Зімбабве Роберт Мугабе в неділю пригрозив послові США в Харарі висланням з країни за поради опозиції. Країна обирає президента: другий тур виборів призначено на 27 червня.

Під час офіційного обіду з нагоди виборчої кампанії президент згадав про посла США Джеймса Макгі, який публічно закликав опозиційного лідера Моргана Цвангирая і одночасно кандидата в президенти повернутися до Зімбабве і продовжити політичну боротьбу.

За словами Мугабе, якщо американський посол продовжить давати поради Цвангираю, то він "витурить його з країни".

Президент Зімбабве також висміяв заяви опозиціонерів, що на Цвангирая планується замах.

Лідер основної опозиційної партії Зімбабве "Рух за демократичні зміни" (MDC) Морган Цвангирай в суботу повернувся в країну для участі в президентській гонці.

Приїзд Цвангирая з ЮАР до Зімбабве спочатку був запланований на минулу суботу 17 травня, але подію відклали у зв"язку з розкритою змовою проти нього. Представник партії MDC повідомив журналістів, що на Цвангирая готувався замах.

Раніше посол США в Зімбабве Джеймс Макгі заявив, що у Зімбабве з наближенням призначеного на 27 червня другого туру президентських виборів політичне насильство "виходить з-під контролю".

Нагадаємо, перший тур президентських виборів в Зімбабве пройшов 29 березня. За офіційними даними, Цвангирай набрав 47,9% голосів, а чинний президент Роберт Мугабе, - 43,2%. Таким чином, жоден кандидат не отримав потрібної для перемоги кількості голосів (50% плюс один голос).

Офіційні підсумки голосування оголосили тільки через місяць після проведення виборів, оскільки виборча комісія проводила перерахунок голосів.

Правляча партія ZANU-PF стверджувала, що жоден з кандидатів не набрав для остаточної перемоги потрібної кількості голосів, тоді як опозиційна партія "Рух за демократичні зміни" наполягала на тому, що її кандидат отримав 50,3% голосів.

Економіка Зімбабве перебуває у глибокій кризі. За даними місцевого Центрального статистичного управління, інфляція в країні в лютому склала 165000% в річному численні. Рівень безробіття в державі - 80%, а декілька мільйонів громадян вже стали біженцями. Країна потерпає від браку харчів та палива, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Президент Зімбабве пригрозив вислати з країни посла США за поради опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути