Ексклюзиви
вівторок, 22 квітня 2008 11:01

Президент Болівії закликав відмовитися від капіталізму заради порятунку планети

Президент Болівії Єво Моралес заявив, що для збереження планети від глобального потепління необхідно відмовитися від капіталізму. Цю заяву Моралес зробив, виступаючи в Нью-Йорку на відкритті Постійного форуму ООН з проблем корінних народів.

"Якщо ми хочемо врятувати планету Земля, то ми зобов"язані покласти край капіталістичній системі", - заявив президент Болівії. Крім того, Моралес заявив, що розвиток виробництва біопалива наносить збиток бідним верствам населення.

За його словами, зростання популярності різних видів біопалива приводить до подальшого розповсюдження бідності та голоду.

З цим згоден і президент Перу Алан Гарсіа - за його словами, використання землі під сільськогосподарські культури для подальшого виробництва біопалива приводить до того, що бідні верстви населення позбавляються доступу до продуктів харчування.

Президент Болівії також звинуватив керівників деяких країн в тому, що для них "машини важливіші за людей". Ці слова - злегка завуальований випад Моралеса на адресу Бразилії, одного з найбільших виробників етанолу, використовуваного як автомобільне паливо.

Що походить з індіанського народу аймара Єво Моралес став першим представником корінних народів Болівії, що зайняв посаду президента країни. За словами Моралеса, неконтрольований промисловий розвиток наносить збиток природним ресурсам планети.

Основним питанням, що обговорюється на форумі ООН, стане дія змін клімату на життя корінних народів. Робота форуму продовжиться до 2 травня. Прихильники розширення використання біопалива стверджують, що воно допоможе в боротьбі з глобальним потеплінням, замінивши собою традиційні види палива.

Критики цієї ідеї вважають, що використання сільськогосподарських угідь ради створення палива позбавляє населення продуктів харчування - особливо в тому час, коли ціни на продукти різко ростуть.

Тим часом у вівторок прем"єр-міністр Великої Британії Гордон Браун, як очікується, торкнеться проблеми європейської політики з біопалива в ході зустрічі з експертами. Зустріч присвячена проблемі зростання цін на продовольство.

Напередодні зустрічі Браун заявив, що Велика Британія повинна уважніше поглянути на проблему використання біопалива. Зокрема, ЄС збирається до 2020 року довести використання палива, яке отримують з поновлюваних джерел, до 10%.

Минулого тижня Лондон оголосив, що пальне, яке продається на автозаправних станціях у Великій Британії, повинне буде містити щонайменше 2,5% біопалив, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Президент Болівії закликав відмовитися від капіталізму заради порятунку планети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути