вівторок, 03 червня 2008 08:09

Прем"єром Ізраїлю може стати агент "Моссаду"

У Європі очікують ймовірної зміни глави ізраїльського уряду. Найбільш ймовірним кандидатом на посаду прем"єр-міністра Ізраїлю є 49-річна Ципі Лівні, голова МЗС Ізраїлю. На початку 1980-х вона працювала паризьким агентом "Моссаду" - ізраїльської зовнішньої розвідки. За свідченням колишніх співробітників, якраз в цей час "Моссад" провів в європейських столицях низку операцій для знищення палестинських терористів.

"Ципі - не секретарка. Це розумна жінка з IQ в 150 пунктів. Вона добре вливалася в резидентури в європейських столицях, працювала з агентами-чоловіками, здебільшого колишніми десантниками. Разом вони знищували арабських терористів", - розповів її знайомий, пише британський тижневик The Sunday Times.

"Хоча Ципі готова віддати палестинцям Західний берег, по сірійському і іранському питаннях вона займає радикальну позицію. Вона проти виведення військ з Голанських (висот) і, опинившись в прем"єрському кріслі, ухвалить рішення бомбити іранські ядерні об"єкти", - сказав провідний політичний аналітик, передає InoPressa.ru

Сама Лівні, на відміну від своїх батьків, підтримує ідею створення палестинської держави. Проте, якщо вона стане прем"єром, м"якості від неї чекати не слід.

А за прогнозами аналітиків, Лівні ось-ось стане прем"єр-міністром. Ехуда Ольмерта, який очолював Ізраїль впродовж останніх двох з половиною років, звинувачують в тому, що він брав хабарі від американського бізнесмена. Міністр оборони Ізраїлю Ехуд Барак поставив партії прем"єра ультиматум: або відставка Ольмерта, або дострокові вибори.

Ходили чутки, що за рішенням Барака стоїть колишній близький радник Аріеля Шарона Реувен Адлер, що є також довіреною особою віце-прем"єра і міністра закордонних справ Ципі Лівні.

Проведене в п"ятницю опитування громадської думки показав, що Лівні підтримують більш ніж удвічі більше членів правлячої партії "Кадіма", ніж її основного суперника - колишнього міністра оборони Шауля Мофаза. Політичні аналітики вважають, що Ольмерт незабаром залишить своє крісло.

Лівні пішла на службу в "Моссад" після демобілізації з армії, де вона дослужилася до лейтенанта, і року навчання в юридичному коледжі. У гонитві за арабськими терористами їй доводилося покидати паризьку штаб-квартиру і їздити по всій Європі.

21 серпня 1983 року, коли в Афінах бійці ударної групи "Моссаду" застрелили високопоставленого чиновника Організації звільнення Палестини - Мамуна Мерейша, Лівні несла бойове чергування. Лівні безпосередньо у вбивстві не брала участь, але залишається невідомим, які саме функції вона виконувала.

Незабаром після цього Лівні, зіславшись на те, що робота виявилася надто напруженою, залишила службу і повернулася до Ізраїлю, щоб закінчити юридичну освіту. Заміжня мати двох дітей, вона прийшла в Кнесет в 1999 році і з того часу робить великі успіхи в політиці.

Її кар"єра безпосередньо пов"язана із запеклою боротьбою за створення ізраїльської держави. Її батьків в 1940-х роках заарештовували за звинуваченням у тероризмі. Її мати Сара, що недавно померла у віці 85 років, очолювала "Іргун" - воєнізоване сіоністське угрупування, яке діяло в Палестині в ті часи, коли ця територія була під мандатом Великої Британії. Серед іншого "Іргун" займався і пограбуванням поїздів.

"Я замаскувалася під вагітну жінку і пограбувала поїзд, в якому везли 35 тис фунтів, - розповідала Сара Лівні в інтерв"ю незадовго до смерті. - Потім ми підірвали ще один поїзд, який виходив з Єрусалиму до Тель-Авіва".

Батька Лівні, Ейтана, засудили до 15 років в"язниці за участь в нападі на британську військову базу, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єром Ізраїлю може стати агент "Моссаду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути