Ексклюзиви
середа, 09 січня 2008 08:06

Прем"єр-міністр Косова хоче проголосити незалежність краю в лютому

Новий прем"єр-міністр Косова Хашим Тачі, що приступає до своїх обов"язків, вважає, що незалежність цього краю від Сербії буде в односторонньому порядку проголошена вже в першій половині лютого. Він заявив про це в опублікованому інтерв"ю японській газеті "Асахи". Очікується, що в середу, 9 січня, парламент Косова затвердить склад нового уряду на чолі з Тачі, який очолює Демократичну партію.

Депутати також продовжать на п"ятирічний термін повноваження чинного президента Косова Фатміра Сейдіу і оберуть спікера парламенту. Ця посада відійде генсекові ДПК Якупу Краснічі, а віце-прем"єрський пост отримає Фатмір Лімай, що представляє ту саму партію. Така суть коаліційної угоди, досягнутої між Тачі і Сейдіу за наслідками парламентських і місцевих виборів, що пройшли в Косові 17 листопада.

Крім того, ДПК відійдуть 7 з 15 міністерських портфелів, а президентський Демократичний союз Косова, що зайняв на виборах друге місце, проведе в уряд 5 міністрів.

Інші три міністерські портфелі розділять представники національних меншин. Два міністерства – праці та соціального забезпечення і в справах етнічних общин – очолять представники косовських сербів, які в масовому порядку бойкотували вибори.

Формування нового парламенту і уряду косовські лідери розглядають як пролог до проголошення незалежності. Цей крок може відбутися після президентських виборів у Сербії, перший тур яких пройде 20 січня, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр-міністр Косова хоче проголосити незалежність краю в лютому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути