Ексклюзиви
середа, 11 квітня 2007 15:36

Прем"єр-міністр Киргизії пообіцяв піти у відставку

Прем"єр-міністр Киргизії Алмаз Атамбаєв, виступаючи перед учасниками безстрокового мітингу опозиції на центральній площі киргизької столиці, пообіцяв піти у відставку після ухвалення нової Конституції країни. Він заявив це у відповідь на вимогу провідного мітингу депутата парламенту Меліса Ешимканова дати обіцянку піти у відставку.

"Після підписання нової Конституції я піду у відставку, і хай парламент висуває своїх кандидатів на посаду голови виконавчої влади", - заявив Атамбаєв. Він підкреслив, що відповідно до нового варіанту Конституції прем"єр-міністр призначатиметься парламентом так само, як і "майже всі ключові міністерські посади".

Крім того, Атамбаєв додав, що "якщо президент Курманбек Бакієв захоче піти, то я його утримувати не стану". При цьому Атамбаєв сказав, що "за 12 днів роботи він виправив справи за два роки". "Я прийшов в уряд не заради влади, а для того, щоб працювати на благо народу", - сказав прем"єр.

Атамбаєв, що входив раніше до складу радикальної опозиції, пробув на площі близько 10 хвилин, потім повернувся в Будинок уряду. Учасники мітингу стали періодично скандувати на киргизькій мові "Бакієв, йди".

Мітинг на площі продовжується, опозиція вимагає відставки президента Киргизії, призначення дати дострокових президентських виборів і проведення конституційної реформи.

Нагадаємо, що в новій редакції Конституції Киргизії передбачено розділення повноважень між президентом і головою уряду. Таким чином, контроль за діяльністю держбезпеки передається прем"єр-міністрові, а оборонне відомство - голові держави. Крім цього президент позбавлений права одноосібно знімати і призначати керівників влади на місцях і у центральних органах, ці функції передані міністрові і парламенту.

Після ухвалення нової Конституції президент і парламент збережуть свої повноваження до наступних виборів, проте сам уряд піде у відставку, повідомляє Newsru.
Зараз ви читаєте новину «Прем"єр-міністр Киргизії пообіцяв піти у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути