Ексклюзиви
пʼятниця, 30 травня 2008 13:41

Представник ООН звинуватив Ізраїль в бійні палестинців

Представник Ради з прав людини при ООН, південноафриканський єпископ Десмонд Туту, який побував з триденним візитом в Секторі Газа, закликав Ізраїль зняти "огидливу" блокаду з сектора і зажадав від обох ворогуючих сторін покласти край "культурі безкарності", повідомляє британська The Guardian.

Туту, який прибув в Газу для того, щоб розслідувати обстріл ізраїльською артилерією міста Бейт Ханун в листопаді 2006 року, жертвами якого стали 14 жінок і діти, назвав всю подію справжньою бійнею. За словами Туту, він випробував шок, вислухавши свідчення свідків, що вижили при обстрілі.

Представник ООН піддав критиці ізраїльську владу, заявивши, що, хоча Ізраїль визнав, що військові допустили помилку при обстрілі Бейт Хануна, ніхто не притягав до відповідальності і провина перед палестинцями так і не загладжена.

Загальну ситуацію, викликану блокадою, яку Ізраїль наклав на сектор після того, як владу в Газі захопив ісламський рух ХАМАС, Десмонд Туту назвав страхітливою. За його словами, сектором є "покинуте, розорене, пустинне місце".

Туту заявив, що рядові ізраїльтяни ніколи б не підтримали блокаду, якби дійсно знали, як від неї страждають такі ж палестинці. На його думку, ні ізраїльтяни, ні палестинці не зможуть досягти справедливості, миру і стабільності, поки відповідальні за порушення прав людини не будуть покарані.

Нагадаємо, що розслідування інциденту в Бейт Хануні Рада з прав людини при ООН почала за гарячими слідами ще в 2006 році, проте ізраїльська влада відмовила його представникам у візі, мотивуючи це тим, що діяльність ради є такою, що політизується і направлена проти Ізраїлю.

В результаті Десмонд Туту прибув в сектор Газа в обхід ізраїльської влади через пропускний пункт в місті Рафах на палестино-израильскому кордоні. Туту зустрівся з главою гуманітарної місії ООН Кареном Абу Зайядом і лідером радикального ісламського руху ХАМАС Ісмаїлом Ханія, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Представник ООН звинуватив Ізраїль в бійні палестинців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути