Ексклюзиви
пʼятниця, 15 червня 2007 09:34

Правозахисники розкрили таємниці українських в"язниць

Майже 3 мільйони громадян відсиділи в українських в"язницях за роки незалежності.

Сьогодні в 182 в"язницях і колоніях відбувають покарання більше 200 тисяч ув"язнених.

Українські правозахисники давно склали так званий топ-рейтинг українських в"язниць і колоній, в яких не хотіли б сидіти засуджені. Саме у цих закладах фахівці фіксують найбільше порушень прав засуджених. Там адміністрація жорстоко ставиться до персоналу. Із 182 в"язниць найбільш проблемних - 53.

Едуард Багіров, правозахисник: "Я можу назвати з цього списку 5 виправних закладів, де систематично порушуються права засуджених. Це 81-ша колонія у Вінницькій області, це 91-ша виправна колонія в Черкаській області, виправний центр N132 в Ірпіні, СІЗО N13 і 70-та колонія в Бердянську".

За словами фахівців, в десятку найбільш проблемних виправних установ входить ще 96-та колонія в Рівненській, 60-та в Луганській і 33-тя в Донецькій області. Звідти скарги на погані умови поступають правозахисникам регулярно.

Едуард Багіров, правозахисник: "За цей рік ми отримали список з 53 установ, з яких поступали звернення і скарги засуджених на умови утримання, на ставлення окремих співробітників адміністрації до зеків. По багатьох заявах ми виїжджали в колонії, і багато фактів підтверджувалися. У 132-й колонії журналісти брали інтерв"ю у начальника закладу. Говорять: ви ображаєте ув"язнених? Так він у прямому ефірі сказав: "Так! А що?" І є цей запис".

Проблемний список виправних закладів очолюють так звані "чорні в"язниці" - колонії посиленого режиму. За внутрішній порядок у таких закладах відповідають так звані "блатні". Це рецидивісти, які за певні пільги стежать за порядком. За це вони мають можливість отримувати заборонені товари: алкоголь і наркотики. Фактично, в бараках і камерах вони виконують функції представників адміністрації.

Олександр, колишній в"язень: "Адміністрація закриває очі на таку проблему як мужолозтво. На сьогодні в Україні відкрито тренуються на ув"язнених спецпідрозділи "Беркут". Вони тренуються на ув"язнених або на тих, хто під слідством в СІЗО. Випадки масового бунту – це причина того, що їх використовують як піддослідних кроликів".

У кінці "Топ-10" проблемних в"язниць - виправні заклади Сумської, Черкаської і Донецької областей. Серед невирішених проблем - відсутність нормального фінансування, жахливі санітарні умови, непрофесійна кадрова політика і хабарництво, передає НТН.

Зараз ви читаєте новину «Правозахисники розкрили таємниці українських в"язниць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути