Ексклюзиви
вівторок, 15 липня 2008 11:15

Позбавлятися доларів заради євро не варто

Директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин вважає, що поспішати позбавлятися доларів заради євро сьогодні не варто.

"Ми не можемо знати динаміку долара до євро за два роки. Євро нічим не кращий, ніж долар, з точки зору міжнародних фінансів, валюти є світовими, долар сьогодні більш значущий. Оскільки ми не знаємо, яка динаміка (долара до євро) буде навіть за півроку, відмовлятись від однієї світової валюти заради іншої, значить підігрувати спекулянтам, які виграють на цьому", - вважає експерт.

Він зауважив, що така відмова може призвести до непередбачуваних наслідків. "Зараз у світі тенденція щодо підвищення гнучкості національної грошової одиниці: не робити жорстку прив"язку, а, визначившись із основною валютою, намагатися утримати динаміку національної валюти. Але це не значить, що мають бути тільки долар чи тільки євро. Сьогодні, викинувши долари і купивши євро, ми можемо програти. Ми купуємо сьогодні дуже дорогий долар, продаючи дуже задешево євро. Вірогідний сценарій розвитку світової економіки, що долар почне поступово тенденцію до зміцнення", - впевнений Юрчишин.

"Інша мова, що краще кошик резервів диверсифікувати і зробити, щоб він був більш зважений, щоб ми могли зорієнтовуватись і проводити виплати відповідно до кращої валюти", - також наголосив він.

Експерт звернув увагу на те, що прив"язка гривні до долара зараз не є важливим чинником інфляції. "Долар сьогодні слабкий, і з ним акумулюється зовнішня інфляція. Але чинник зовнішньої інфляції в нашій внутрішній інфляції незначний. Валютна політика, валютний курс – це швидше другорядний чинник управління інфляцією. Тому ми можемо "стріляти по горобцях". Замість дійсно боротьби з чинниками (інфляції), а в Україні це насамперед фіскальні чинники, надвисокі соціальні виплати, можемо завдати шкоди валютним ринкам", - пояснив експерт.

Він додав, що зміна прив"язки гривні відносно іноземних валют "по суті нічого не змінить, тому що ми не можемо бути впевнені, що євро буде навіки міцніший, ніж долар, а управляти інфляцією через валютний курс – не ознака раціональної політики".

Нагадаємо, виконавчий директор Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан нещодавно заявив, що відмова від прив"язки гривні до долара може стати основним інструментом у боротьбі з інфляцією в Україні, повідомляє 1+1 NEWS

Зараз ви читаєте новину «Позбавлятися доларів заради євро не варто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути