четвер, 04 жовтня 2007 09:36

Популярність Короля Іспанії впала як ніколи

 Королю Іспанії Хуану Карлосу довелося виступити з безпрецедентною заявою на захист іспанської монархії, після того, як корона стала піддаватися нападкам з боку як лівих, так і правих.

"Парламентська монархія, проголошена нашою конституцією, забезпечила Іспанії найтриваліший період стабільності і процвітання в умовах демократії", – заявив король Хуан Карлос, виступаючи у місті Овідео на півночі країни.

Ця пропозиція, що увійшла до промови, приуроченої до початку навчального року, показує, що у палаці Сарсуела побоюються за майбутнє монархії. Град критики з усіх боків свідчить, що позиції короля ослабіли як ніколи.

З тієї миті, як у 1975 році після смерті диктатора Франсіско Франка Хуан Карлос був коронований, вони з дружиною Софією і трьома дітьми користувалися загальною підтримкою і любов"ю.

Розчарування виявилося цього літа, коли сатиричний журнал El Jueves опублікував на першій шпальті карикатуру, на якій був зображений спадкоємець престолу принц Феліпе, який займається сексом з своєю дружиною – принцесою Летісією. Іспанська преса рідко зображає членів королівської сім"ї  у подібному вигляді.

Каталонські націоналісти спалили фотографії короля і королеви. А минулого тижня Лівореспубліканська партія Каталонії, яка виступає за незалежність і входить у правлячу в регіоні коаліцію, закликала позбавити короля звання верховного головнокомандуючого іспанської армії.

Спочатку здавалося, що ці образи будуть прийняті  з королівською холоднокровністю, але в останні дні оточення виступило на захист короля – його позиції стали здаватися ще більш непевними.

"Королівська сім"я єдина, вона знаходиться у доброму здоров"ї, і такої ж думки дотримується більшість населення", – заявила заступник прем"єр-міністра Марія Тереса Фернандес де ла Вега.

Заява короля в Овідео показує, що до конституційної монархії в Іспанії стали ставитися гірше, ніж будь-коли з моменту встановлення демократії після Франка, пише лондонська газета Independent (переклад Инопресса.ру).

Зараз ви читаєте новину «Популярність Короля Іспанії впала як ніколи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути