середа, 19 листопада 2008 15:27

Понад 70% українців вже відчули на собі наслідки кризи

Через економічну кризу 36,7% українців бояться суттєвого зниження рівня життя та 36,5% - втрати роботи.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Інститутом проблем управління імені Горшеніна.

За результатами опитування більшість респондентів вже відчули на собі або на членах своєї родини підвищення цін (69,2%), близько чверті опитаних почали економніше ставитися до своїх витрат (23,8%); окрім цього, частина українців зіткнулася із затримкою виплат зарплати (15,3%) або навіть з її зниженням (9,6%). Відповідно, перша хвиля економічної кризи вплинула на доходи українців, змушуючи їх переглянути своє фінансове планування.

Аналізуючи дані опитування, експерти Інституту Горшеніна дійшли висновку, що матеріальна впевненість середньостатистичного українця похитнулася. Так, у порівнянні із минулим місяцем, сукупна частка тих, хто вважає себе відносно забезпеченими, зменшилася з 75,2% у жовтні до 68,2% у листопаді; відповідно збільшилась сукупна частка тих, хто у фінансовому плані "зводить кінці з кінцями", з 17,5% у жовтні до 24,6% у листопаді.

Також в інституті зауважують, що спостерігається цілком закономірна тенденція – чим менший рівень доходу, тим більше відчуваються наслідки зростання цін. Проте, якщо незабезпечені респонденти збираються економити переважно на продуктах харчування (64,1%), одязі (38,8%) та медикаментах (14,7%), то більш забезпечені верстви населення економитимуть на відпустках (24,4%) та розвагах (22,2%).

Згідно з результатами дослідження, більшість опитаних (39,6%) витрачають на продукти харчування від чверті до половини сімейного доходу, тому зростання цін на продукти харчування змусить людей раціональніше планувати свої витрати. Водночас більшість респондентів не вірять у те, що наслідками економічної кризи будуть голод та дефіцит товарів. Цю тезу підтверджує і той факт, що лише 22,1% опитаних мають намір найближчим часом робити продуктові запаси, а можливість виникнення голоду внаслідок економічної кризи викликає занепокоєння лише у 12% респондентів. Окрім того, 37,3% опитаних вважають, що в умовах кризи слід ввести продовольчі картки для малозабезпечених верств населення.

Результати опитування продемонстрували, що 36,5% українців побоюються втратити роботу, причому цей страх підігрівається тим, що у 33,9% респондентів хтось із друзів або родичів вже був звільнений внаслідок кризи. Окрім цього, 24,9% українців побоюються втратити свої заощадження, які є джерелом їх фінансової незалежності, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Понад 70% українців вже відчули на собі наслідки кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути