Ексклюзиви
пʼятниця, 07 листопада 2008 14:42

Понад 5% нафтопродуктів в Україні є неякісними

Протягом 10 місяців 2008 року територіальні органи у справах захисту прав споживачів за участю правоохоронних органів, державних центрів стандартизації, метрології і сертифікації Держспоживстандарту України перевірили 25,6 млн. літрів нафтопродуктів, з яких близько 1,3 млн. літрів (5,5%) були забраковані і зняті з реалізації.

Як повідомили у Держспоживстандарті, 42,5 % знятих із реалізації нафтопродуктів продавалися без документів, що засвідчують якість і безпеку, не мали необхідної інформації про товар 40,9% і не відповідали вимогам нормативних документів 17,7 %.

Для контролю якості і безпеки нафтопродуктів шляхом проведення лабораторних досліджень за звітний період було відібрано 406 зразків (загальна партія нафтопродуктів, з якої відбиралися зразки, становить 3,1 млн. літрів). 54 (13,3 %) відібраних зразків не відповідали вимогам нормативних документів. Тобто кожний сьомий зразок нафтопродуктів, який відбирався для проведення лабораторних досліджень, не відповідав необхідним вимогам.

Крім того, з перевірених 1582 автозаправних станцій (АЗС) недоліки були виявлені на 963, що становить 60,8% від загальної кількості перевірених.

Результати перевірок АЗС засвідчили, що основними порушеннями в їхній роботі є: відпуск не повною мірою замовленої дози нафтопродуктів; неукомплектованість АЗС у повному обсязі зразковими мірниками; відсутність документів про якість і безпеку; відсутність передбаченої правилами інформації щодо найменування і адреси виробника нафтопродуктів, місцезнаходження найближчих АЗС, табличок із вказівкою прізвища, імені, по батькові чергового оператора, який відпускає нафтопродукти, копії свідчення про державну реєстрацію, сертифікацію нафтопродуктів тощо.

Також перевірками виявлено непоодинокі факти порушень правил у частині відсутності на АЗС необхідної, доступної, достовірної і своєчасної інформації про нафтопродукти.

За виявлені порушення при реалізації нафтопродуктів на суб"єктів господарювання були накладені штрафи на загальну суму близько 1,7 млн. грн.

Представники територіальних органів у справах захисту прав споживачів у 164 випадках направили результати перевірок для відповідного реагування до органів державного контролю і нагляду, до органів місцевого самоврядування, зокрема в 100 випадках - до правоохоронних органів, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «Понад 5% нафтопродуктів в Україні є неякісними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути