Ексклюзиви
вівторок, 19 червня 2007 09:07

Померла "перша леді" Куби (ФОТО)

На Кубі у віці 77 років померла "перша леді" країни, дружина Рауля Кастро - Вільма Еспін. Оскільки Фідель Кастро  розлучений, саме вона вважалася найвпливовішою жінкою Куби. У зв"язку з кончиною Вільми Еспін на Кубі оголошено одноденний національний траур.

Відповідно до заповіту дружини Рауля Кастро, її тіло буде кремоване і поховане у мавзолеї полеглих бійців легендарного 2-го фронту імені Франка Паїса, в рядах якого вона билася проти диктатури Батисти. Офіційна церемонія прощання пройде 19 червня у столичному театрі імені Карла Маркса.

Вільма Еспін народилася 7 квітня 1930 року в Сантьяго-де-Куба у дуже забезпеченій сім"ї. Її батько був найбільшим промисловим магнатом Куби.

Будучи студенткою університету, вона брала активну участь у революційному студентському русі проти диктатури Фулхенсіо Батисти. Молода випускниця Гаванського університету інженер-хімік Вільма Еспін Гільойс стала активним учасником Революційного рух 26 липня, створеного Фіделем Кастро у 1953 році. Налякані її революційною діяльністю батьки послали Вільму на навчання в Массачусетський технологічний інститут.

Вона повернулася на Кубу і взяла участь у підготовці повстання 30 листопада 1956 року у Сантьяго-де-Кубі, а потім пішла у гори разом з партизанами воювати проти ненависної диктатури. Тут вона познайомилася з Раулем Кастро і на початку 1959 року вийшла за нього заміж.

Після перемоги кубинської революції в 1959 році Вільма Еспін стала одним з впливових політиків Куби, членом політбюро ЦК Компартії Куби і членом Державної Ради країни. Більше 35 років вона очолювала Федерацію кубинських жінок, будучи віце-президентом Міжнародної демократичної федерації жінок, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Померла "перша леді" Куби (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути