понеділок, 24 грудня 2007 12:12

Помер знаменитий французький письменник Жюльєн Грак

 Помер Жюльєн Грак - один з найвідоміших сучасних французьких письменників.

Письменник, чиє справжнє ім"я було Луї Пуарьє, помер 22 грудня у віці 97 років. Велику частину свого життя Грак провів у будинку у селі долині Луари, побудованому ще його прадідом. Цей будинок, де він з"явився на світ у 1910 році, Грак залишив лише за кілька днів до смерті, коли його госпіталізували у місцеву лікарню.

Жюльєн Грак, один з найяскравіших представників сюрреалізму у французькій літературі XX століття, написав свій перший роман - "Замок Арголь" - наприкінці 1930-х років. Ця книга, видана у 1938 році за рахунок автора тиражем у 150 екземпляром, принесла Граку славу спочатку у Франції, а потім і у всьому світі.

За роман "Узбережжя Сірта" Жюльєн Грак 1951 року був удостоєний Ґонкурівської премії - вищої нагороди у франкомовній літературі, проте він з принципових міркувань відмовився її прийняти. Всього Грак написав 18 романів.

Прем"єр-міністр Франції Франсуа Фійон, висловлюючи у неділю співчуття у зв"язку з смертю письменника, заявив: "ми втратили розсудливу людину, незалежний розум і провідну фігуру французької літератури". Президент Франції Ніколя Саркозі, у свою чергу, назвав Жюльєна Грака одним з найбільш значущих авторів у новітній історії Франції, повідомляє Reuters.

Зараз ви читаєте новину «Помер знаменитий французький письменник Жюльєн Грак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути