вівторок, 13 листопада 2007 09:13

Помер режисер "Джейн Ейр" Делберт Манн

У Лос-Анджелесі в клініці "Сидарз-Синай" на 88-му році життя помер відомий американський режисер Делберт Манн. Причиною смерті стала пневмонія. У 1955 році його фільм "Марті" удостоївся відразу чотирьох "Оскарів". Зокрема, картина отримала вищу нагороду Американської академії кіномистецтва як кращий фільм року, і принесла золоту статуетку й самому Манну за режисуру. Цікаво, що на те, аби зняти кіноверсію "Марті", Манну було потрібно всього 16 днів і ще 3 дні - для знімання дублів. До цього він режисирував однойменний серіал на телебаченні, передає ИТАР-ТАСС.

Манн вважається одним з найвидатніших режисерів "золотого століття" американського телебачення. Він став першим голлівудським режисером, який адаптував розроблені на телебаченні технології і прийоми для знімання повнометражних кінофільмів. Наступною кіноекранізацією телевізійного серіалу Манна став фільм "Парубоцька вечірка", який вийшов на екрани США в 1957 році.

Серед інших відомих робіт режисера стрічки "Любов під в"язами", "На Західному фронті без змін", "Джейн Ейр", "Північ", "За окремими столиками" і багато інших. Не зважаючи на режисерський успіх у роботі з повнометражним кіно, Манн не залишив телебачення. У 1960-х після тривалої перерви він повернувся до роботи над серіалами.

Делберт Манн здобув освіту в Університеті Вандербілт. Після закінчення навчального закладу в 1941 році майбутній режисер вступив до Йєльської школи драми. Манн брав участь у Другій світовій війні - був пілотом бомбардувальника.

Дружина режисера Енн Керолайн померла в 2001 році. У Манна залишилися два сини Девід і Стівен. Його дочка Сюзан загинула в автокатастрофі в 1976 році. Прощання з режисером відбудеться 16 листопада в Пресвітеріанській церкві в Беверлі Хіллс.

Зараз ви читаєте новину «Помер режисер "Джейн Ейр" Делберт Манн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути