середа, 17 лютого 2010 18:09

Помер останній солдат, який в 1945 році підняв прапор над Рейхстагом

У середу, 17 лютого, у дагестанському місті Хасавюрт у віці 94 років помер ветеран Великої Вітчизняної війни Абдулхакім Ісмаїлов, який був зафіксований на фотографії знаменитого фотокореспондента Євгенія Халдея, присвяченій встановленню Червоного прапора над Рейхстагом.

Ісмаїлов після початку Великої Вітчизняної війни воював на Українському фронті в складі 82-ї гвардійської стрілецької дивізії, після - у 83-ій окремій гвардійській розвідувальній роті.

Під час війни був тричі поранений - у 1943-му і в 1944-му роках він отримав поранення в груди, в 1945-му - був поранений у ногу.

Він був нагороджений орденами Вітчизняної війни 1-го ступеня, Слави 3-го ступеня, Червоного Прапора, медалями За відвагу, За визволення Варшави, За взяття Берліна.

Два інших солдата, зображених на фото Халдея, це киянин Олексій Ковальов, який помер у 1997 році, і Леонід Горичев з Мінська, який помер від ран незабаром після завершення війни.

Відомо, що фотографії Халдея були постановочними і зроблені на замовлення ТАРС, у якому він працював, що, втім, не зменшує їхню цінність як документального свідчення тієї епохи.

За канонічною версією, солдатами, які встановили 30 квітня 1945 Червоний прапор над куполом Рейхстагу, є Олексій Берест, Михайло Єгоров і Мелітон Кантарія. Фотографія Халдея була зроблена 2 травня. На ній прапор встановлюється на одній з декоративних веж, що прикрашають дах Рейхстагу.

Під час штурму будівлі, що розміщується в центрі Берліна, бійцями різних підрозділів радянських військ на ньому неодноразово встановлювалися червоні прапори.

Комсомольская Правда

Зараз ви читаєте новину «Помер останній солдат, який в 1945 році підняв прапор над Рейхстагом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути