Ексклюзиви
пʼятниця, 17 серпня 2007 16:50

Помер найвідоміший джазовий барабанщик Макс Роуч

У Нью-Йорку на 84-у році життя помер нйвидатніший джазовий музикант Макс Роуч. Про смерть Роуча, котрий пішов з життя уві сні, повідомила компанія Blue Note Record. Вона уточнила, що музикант помер у госпіталі Манхеттена після довгої хвороби.

До 30 років Макса Роуча вважали найвидатнішим ударником у світі джазової музики. До моменту смерті на цьому тижні 83-річний Роуч був всесвітньо відомим ще як новатор, активіст, викладач і геній. Він став одним з тих, хто в 40-і роки створював стиль бібоп. Його основний внесок полягає в тому, що він змінив роль ударника, перетворивши його з простого творця фону в повноцінного соліста, передає АР.

Після Макса вже ніхто не вважав, що завдання барабанщика полягає лише в тому, щоб відбивати ритм і тримати темп - тепер на барабанах почали грати. Він першим переніс основний біт з великого барабана на ведучу тарілку. Його соло ввійшли до історії та стали легендарними.

Макс Роуч народився в Північній Кароліні 10 січня 1924 року. Через чотири роки він разом з родиною переїхав до Брукліну. Першим інструментом, на якому навчився грати юний Роуч, було механічне піаніно, залишене попереднім квартиронаймачем. Потім він співав у дитячому тхорі в баптистській церкві. Там він знайшов маленький військовий барабан і відразу ж захопився грою на цьому інструменті. Батько подарував Максу його першу ударну установку, коли той навчався у восьмому класі. Роуч став професійним ударником у середній школі.

У 16 років він дебютував у джаз-бенді разом із саксофоністом Чарлі Паркером і сурмачем Діззі Гіллеспі. А в 1953 році група зі ста найвпливовіших джазових музикантів визнала Роуча кращим ударником усіх часів. У 1980 році Роуч потрапив до Залу слави журналу Downbeat, а 15 років згодом - до Залу слави Grammy. У 1988 році він став першим джазовим музикантом, що одержав грант для геніїв MacArthur Fellowship у розмірі 372 тисяч доларів, пише Newsru.

Зараз ви читаєте новину «Помер найвідоміший джазовий барабанщик Макс Роуч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути