Ексклюзиви
вівторок, 17 квітня 2007 15:14

Поляки хочуть посадити свого комуністичного екс-президента

Проти польського генерала Войцеха Ярузельського у вівторок висунуто звинувачення в скоєнні злочинів під час правління в країні "комуністичного режиму". Зокрема, генералові інкримінується введення в 1981 році "військового стану" в країні. Одночасно такі ж звинувачення висунуті проти ще восьми колишніх керівників соціалістичної Польщі. Справу веде варшавський районний суд. У випадку, якщо 84-річного генерала визнають винним, йому загрожує до 10 років в"язниці.

У 1968 році Ярузельській став польським міністром оборони і брав активну участь у вторгненні військ СРСР і ще трьох країн Варшавського пакту до Чехословакії. У 1981 році, в розпал революції "Солідарності", він став лідером польської комуністичної партії і прем"єр-міністром і незабаром після цього ввів військовий стан. До 1985 року Ярузельській став президентом і займав цей пост до 1990 року, коли його змінив Лех Валенса.

Ярузельського звинувачують у "керівництві злочинною організацією озброєного характеру, яка мала на меті скоєння злочинів". Саме так в ІНП охарактеризували Військову раду національного порятунку, якій державна рада ПНР передала владу після введення військового положення в ніч з 12 на 13 грудня 1981 року, передає ІТАР-ТАРС.

Спочатку ІНП був створений в Польщі як організація, покликана зберігати архівні документи. Проте, в період правління в Польщі братів Качиньськіх, відзначають аналітики, ІНП все більше набуває характеру карательно- слідчого інституту, що має ознаки "політичної поліції".

Документи, що звинувачують Ярузельського і інших колишніх партійних і державних діячів соціалістичної Польщі, були направлені до варшавського районного суду слідчим відділом Інституту національної пам"яті (ІНП) в Катовіце.

Звинувачення також висунуті проти генерала Чеслава Кищака, що керував в той період міністерством внутрішніх справ Польщі. У випадку, якщо їх визнають винними, обвинуваченим загрожує до 10 років тюремного висновку, повідомляє Newsru.
Зараз ви читаєте новину «Поляки хочуть посадити свого комуністичного екс-президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути