Ексклюзиви
понеділок, 07 квітня 2008 16:50

Польща знайшла в Україні 140 тисяч нащадків поляків

Польща заявляє, що близько 140 тисяч громадян України мають польське походження і можуть подавати заявки на отримання "карти поляка".

Віце-директор Консульського департаменту Міністерства закордонних справ Польщі Войчех Тичинськи сказав, що Україна займає третє місце серед країн по кількості громадян польського походження.

За його даними, на першому місці Литва (400 тисяч чоловік) і Білорусь (250 тисяч). Всього Польща планує видати більше 1 мільйон "карт поляка", від 100 до 200 тисяч з яких - в 2008 році.

Тичинськи важко назвати, скільки "карт поляка" може бути видане в Україні, зокрема в 2008 році. "У нас немає прогнозів по країнах. Все залежатиме від зацікавленості в отриманні такої карти", - сказав віце-директор.

Він відзначив, що терміни видачі карти не визначені законом або іншими положеннями Міністерства закордонних справ Польщі і залежатимуть від консула, що розглядає справу.

Тичинськи додав, що консулові необхідний час на перевірку документів, що може зайняти від декількох днів до декількох тижнів. Крім того, сама "карта поляка" виготовлятиметься в Польщі, і видачу карти з моменту подачі заяви доведеться чекати близько півтора місяця.

Тичинськи відзначив, що "карта поляка" не замінює візи до Польщі, яка як і раніше необхідна і видаватиметься на загальних підставах. При цьому представник польського МЗСу також відмітив, що з "картою поляка" буде простіше отримати національну візу на перебування в Польщі. За його даними, власники карт отримуватимуть національну річну візу до Польщі безкоштовно, але за шенгенську їм доведеться платити.

Польща виділила на організацію видачі "карт поляка" в 2008 році 13,3 мільйона злотих, що складає 6,05 мільйона доларів.

Видачу "карт поляка" в Україні Польща почала 28 березня, повідомляють Українські Новини.

Зараз ви читаєте новину «Польща знайшла в Україні 140 тисяч нащадків поляків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути