Ексклюзиви
неділя, 18 лютого 2018 20:23

Політолог розповів про маніпулятивні технології популізму

Політолог розповів про маніпулятивні технології популізму
Віктор Андрусів: Популісти і фашисти апелюють завжди до емоцій, ображеної гордості, честі, історичної справедливості. ФОТО: Сергій Старостенко

Проблема кризи демократії, прихід до влади популістів, технології маніпулювання на виборах, з якими західні країни і Штати зіштовхнулися лише зараз, відома Україні вже три десятиліття.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог, виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саакашвілі б'є українців по морді брудною ганчіркою - Тука

"Криза демократії в світі це те, в чому ми на передовій. Брекзіти і докази маніпулювання навколо нього, Трамп, який трусить Штати, що міцність їхніх інститутів його ледь витримує. Те, що там зараз відбувається, це те, в чому ми живемо дуже давно. Оскільки ми теж не знайшли для цього рішення, то і у них його немає. І поки що не буде", - вважає він.

Подібна до сьогоднішньої ситуації вже була в Європі напередодні Другої світової.

"На жаль, це не вперше в історії. Після Першої світової війни демократія теж переживала кризу. Практично ніде з нових країн вона не працювала. Прямим наслідком такої кризи демократії є прихід до влади фашистів. Фактично кожен популіст — це протофашист. Це потенційний той, хто стане диктатором. Тому що він спекулює на народній любові і емоціях. І люди втрачають раціональність", - пояснює Віктор Андрусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди на виборах готові підтримати відвертих фріків - Басараб

Фізична особливість людини така, що ми або думаємо, або емоційно реагуємо.

"Ви не можете, наприклад, плакати і розв'язувати інтеграл. Популісти і фашисти апелюють завжди до емоцій, ображеної гордості, честі, історичної справедливості. Це виключно емоційний дискурс. І коли людина попадає в цю емоційну воронку, вона не буде слухати аргументів. Аргумент — це раціональність. А вона вже вас не чує. Це на сьогоднішній день один з найбільший ризиків цієї кризи", - підсумував політолог.

Президент України Петро Порошенко однією з найнебезпечніших проблем сучасності для Європи вважає популізм і фейкові новини. Про це він розповів під час свого виступу на сесії Всесвітнього економічного форуму в швейцарському Давосі.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів про маніпулятивні технології популізму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути