Ексклюзиви
пʼятниця, 16 квітня 2021 18:11

Локдаун по-київськи: як кафе "наплювали" на заборони і приймають клієнтів - фото

Цього тижня у Києві продовжили суровий карантин до 30 квітня. Не працюють ТРЦ, побутові магазини, кінотеатри. Школи та вищі навчальні заклади переведені на дистанційне навчання, кафе і ресторани працюють на виніс. У транспорт дозволено заходити лише за спецперепустками. Їх видали близько 500 тис.

Попри обмеження з настанням потепління кияни почали масово виходити гуляти в місто та у парки. Частина намагаються потрапити до кафе чи ресторанів. Gazeta.ua перевірила, чи дотримуються вимог карантину столичні заклади харчування. Та чи є такі, що згодні прийняти гостей в середині, попри локдаун.

У центрі столиці деякі заклади громадського харчування повиставляли на вулиці лави та столики. Запрошують гостей робити замовлення і сідати на терасах.

Автор: Лілія МИЦКО
  У центрі Києва спокійно працюють літні майданчики деяких ресторанів і кафе
У центрі Києва спокійно працюють літні майданчики деяких ресторанів і кафе

- Замовляйте, відразу розраховуйтеся і сідайте за столик, - біля кафе Murakami зустрічає офіціантка. - До столиків приймати замовлення ми зараз не підходимо.

Біля кафе "Білий налив" на Хрещатику стоять бочки, перероблені під столи. Стільців немає. Через гучномовці персонал запрошує купувати наливки, сидр, устриці. Товар продають на вході. Дозволяють клієнтам відпочивати біля столиків.

У закладі "Хлібний" двоє чоловіків п'ють каву в приміщенні за столиками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народ став агресивним. Вакцини боїмося - про що говорять на спорожнілих станціях метро

- Це наші працівники, - одразу пояснює дівчина у чорному гольфі. Стоїть на касі. - Ми працюємо тільки на виніс. Я не знаю кафе чи ресторанів, які зараз роблять повноцінно. Це неможливо, бо нас, наприклад, регулярно перевіряє поліція. Боїмося порушувати правила.

Автор: Лілія МИЦКО
  У кафе "Хлібний" можна зайти в середину, але тільки для того, щоб забрати замовлення. Персонал забороняє сидіти за столиками
У кафе "Хлібний" можна зайти в середину, але тільки для того, щоб забрати замовлення. Персонал забороняє сидіти за столиками

Біля кожного кафе і ресторану - скупчення людей. Через деякі — важко проштовхнутись, аби підійти до входу в заклад. Кияни п'ють та їдять, більшість без масок. Соціальної дистанції не дотримуються.

Неподалік станції метро Олімпійська, закриті більшість закладів грузинської кухні. Натомість на літніх терасах гостей частують у "Компоті", "Рукколі". Більшість столиків зайняті. Гості їдять із одноразового посуду.

У ресторані середземноморської кухні двері зачинені. Однак відвідувачів впускають через сусідній вхід, що веде у пекарню цієї ж мережі. Їжу пропонують замовити з собою, але якщо клієнт наполягає — можуть дозволити поїсти у закладі.

- Бажано тільки столик бронювати завчасно. Тоді точно впустимо, - розповідає офіціант у чорній масці.

Автор: Лілія МИЦКО
  У ресторані середземної кухні гостей пускають усередину після попереднього бронювання столика по телефону. Поліція не приходила, тому працюємо, каже персонал
У ресторані середземної кухні гостей пускають усередину після попереднього бронювання столика по телефону. Поліція не приходила, тому працюємо, каже персонал

Літньої тераси тут немає. У ресторані багато гостей. Переважно бізнесмени та жінки в шубах та дорогому брендовому одязі. Випити каву пропонують за 50 грн, а страви вартують від 180 грн. Повноцінний обід коштує чималих грошей.

На кожному столі вази з трояндами, офіціанти розносять страви, напої, грає повільна музика.

- У вас тут так світло і багато місця. Можна буде поставити фотозону, - каже відвідувачка у помаранчевому плащі. Адміністраторка проводить їй з матір'ю екскурсію закладом. Імовірно, хочуть замовити тут святкування.

- Поліція поки не приходила, тому працюємо у нормальному режимі, - каже офіціант. - У дверях є ключ. Можете спокійно відкрити двері та вийти.

Заводжу розмову із однією з клієнток. Називається Анастасією.

- Я приходила у справах, заходила через чорний вхід, як і всі. На мене навіть накинувся охоронець: "Чого ти ломишся?", - розповідає відвідувачка. - Так само і в "Маяк" на Лівобережній. Відвідувачі - в основному люди старшого віку, явно якісь бізнесмени. Але були і пари з дітьми.

Телефоную у назване Анастасією кафе. Розпитую, чи можна забронювати столик. Адміністраторка дає схвальну відповідь.

- Попередньо лише подзвоніть, - каже по телефону. - Хостес розкаже вам, куди підходити, щоб зайти в заклад.

Автор: Лілія МИЦКО
  Деякі кафе і ресторани в Києві нахабно нехтують карантином і пускають клієнтів усередину
Деякі кафе і ресторани в Києві нахабно нехтують карантином і пускають клієнтів усередину

Обдзвонюємо ще кілька закладів. За попереднім бронюванням гостям надають послуги у одному з заміських комплексів в Ірпені. Деякі відвідувачі заздалегідь отримують спеціальний пароль. Озвучивши його, можна відвідати SPA-комплекс та ресторани.

Дорогою до метро більшість закладів зачинені. У вікнах видно, що йде ремонт, у залах брудно та порожньо. На столі у "Файна Фамілія" лежить люстра, валяються серветки та скатертини.

- У нас не можна сидіти у закладі, - каже адміністратор ресторану Mamamia на Академмістечку. - У Києві локдаун, працюємо тільки на доставку. Навіть кави попити не можна, поліція перевіряє кожного дня.

У ресторан HANAMI в ТЦ "Академ Сіті" не впустили. Кажуть, треба заздалегідь дзвонити і попереджувати про свій прихід. Тільки тоді видадуть страву із собою. В середину не пускають.

Періодично у заклади харчування в Києві навідується поліція. Постійно багато правоохоронців чергують біля станцій метро.

Комісія з надзвичайних ситуацій Києва розробляє додаткові заходи безпеки на період Великодня. Про це заявив міський голова Віталій Кличко. Пообіцяв у найближчі дні оприлюднити список карантинних заборон, які діятимуть під час відзначення свята.

Зараз ви читаєте новину «Локдаун по-київськи: як кафе "наплювали" на заборони і приймають клієнтів - фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути