Ексклюзиви
четвер, 27 грудня 2007 20:01

Після перепою їдять юшку з курятини й білих грибів

  Петро Седень: ”Хвалить самогон тільки той, хто не розбирається у спиртних напоях”
Петро Седень: ”Хвалить самогон тільки той, хто не розбирається у спиртних напоях”

У кабінеті 56-річного Петра Седня,  головлікаря Чернігівського обласного наркодиспансера, висить ікона "Неупиваемая чаша". Вважається, що вона допомагає зцілюватися п"яницям.

— Хотів би дати три поради — не перебирайте, не змішуйте й хоча би раз на рік купуйте якісні напої, — каже Петро Седень. — За міжнародними стандартами, чоловіки можуть без шкоди для здоров"я випивати по 80–100 грамів горілки на добу протягом чотирьох-п"яти днів. Потім слід робити дводенну перерву. Норма для жінок — 60–80 грамів вина на добу. У цілому не варто перевищувати межі 250 грамів.

Якщо таки перепив, чим зранку рятуватися від похмілля?

— Найкраще — узваром із сухофруктів. Його треба зварити заздалегідь, щоб настоявся добу. Мої пацієнти кажуть, що узвар на похмілля допомагає краще, ніж пиво. Ще можна випити півлітра курячого бульйону, але не з кубиків. Відпустить за півгодини. Або півлітра теплого молока з двома ложками меду. Допоможе морс із журавлини. Полегшать "відхідняк" родзинки й курага.

Якщо нічого під рукою нема, згодиться розсіл, але не маринад, із квашених помідорів, капусти, огірків. А в моєму рідному селі Тупичів Городнянського району Чернігівщини варять юшку з курятини й сушених білих грибів. Їдять її холодною на другий день.

Кажуть, хороший самогон — краще будь-якої горілки.

— Хвалить самогон тільки той, хто не розбирається у спиртних напоях. Чим він міцніший, тим більше в ньому сивушних масел і метилового спирту. Від останнього людина  може навіть осліпнути. Не радив би купувати самогон на "Точках". Для міцності туди часто  додають купорос, димедрол, розчиняють капронові колготки, пластикові пляшки. Наприклад, склянка самогону з двома-трьома таблетками демідролу навіть у людини, яка не п"є, може викликати "білу гарячку". Саме після такого люди найчастіше потрапляють до психлікарні.

Що ви собі дозволяєте зі спиртного?

— Можу іноді випити ввечері. Надаю перевагу "Каберне", пляшка якого коштує 35 гривень. Але через  ціну не можу дозволити собі купувати його часто. Хіба раз на місяць. Дружині, Аллі Анатоліївні, подобається білий мускат, але скуштувати вона його може хіба що двічі на рік. З тієї самої причини.

Зараз ви читаєте новину «Після перепою їдять юшку з курятини й білих грибів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути