Ексклюзиви
середа, 12 листопада 2008 14:00

Після перемоги Обами американці почали запасатися зброєю

Після президентських виборів, що пройшли 4 листопада, в Сполучених Штатах почали купувати набагато більше вогнепальної зброї. Про це повідомляє газета ChicagoTribune з посиланням на торговців з різних штатів. Головна причина буму, що почався, проста: американці побоюються, що нова адміністрація обмежить їх право на володіння зброєю.

"Люди в жаху від перспективи втратити права на самозахист, - розповів Деуейн Ірвін (DewayneIrwin), власник крупного збройового магазина CheaperThanDirt в місті Форт-Уорт (штат Техас). - Об"єм продажів вдесятеро більше, ніж ми чекали. Почалося зі штурмових рушниць, але тепер народ скуповує патрони, високоємкі збройові магазини, пістолети Glock - все це розлітається з полиць".

За словами торговців, купівельний ажіотаж в їхніх магазинах навіть більший, ніж був після терористичних актів 11 вересня 2001 року. Під час виборчої кампанії впливова Національна стрілецька асоціація (NationalRifleAssociation) попередила своїх прихильників, що Барак Обама може стати найбільш "антизбройовим" президентом в історії США.

Позиція Обами з питання про контроль над зброєю не цілком однозначна. В ході кампанії він заявляв, що "поважає конституційне право американців на носіння зброї" і обіцяв "захистити право мисливців і інших законопокірних американців на придбання, володіння, транспортування і використання зброї". Разом з тим, Обама неодноразово виступав за різні заходи контролю. Зокрема, будучи членом сенату Ілінойса, він голосував за заборону на продаж напівавтоматичної зброї.

Втім, як пише ChicagoTribune, люди бояться не тільки обмеження своїх прав, але і дестабілізації обстановки в країні через економічну кризу. Знаходяться і ті, хто запасається зброєю в очікуванні нібито прийдешньої "расової війни". Важливо також відзначити, що повідомлення про збройовий бум поки носять неофіційний характер. Головне джерело статистики на цю тему - ФБР - свої дані за період після виборів поки не публікував.

Зараз ви читаєте новину «Після перемоги Обами американці почали запасатися зброєю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути