Ексклюзиви
вівторок, 25 березня 2008 14:13

Першим президентом ЄС може стати колишній цар

Колишній прем"єр-міністр Болгарії Сімеон Сакс-Кобург-Готський вперше згаданий як можливий претендент на пост першого президента Євросоюзу, повідомило у вівторок агентство Bgnes.

За даними агентства, лідери Євросоюзу "неформально" обговорювали кандидатуру екс-прем"єра Болгарії і колишнього царя цієї країни як претендента на пост глави ЄС. Bgnes посилається на слова міністра з європейських справ Болгарії Гергани Гранчарової.

Колишній президент Франції і головний розробник проекту Конституції ЄС Валері Жіскар Д"естен раніше висловив думку, що на посту першого президента ЄС цієї регіональної організації потрібний "власний" Джордж Вашингтон (перший президент США). Д"естен вважає, що країни ЄС не повинні "помилятися і засмучувати історію Європи з вибором першого президента".

Введення поста президента Європейської Союзу, який обиратиметься європейськими лідерами строком на 2,5 роки і представляти Євросоюз на міжнародній арені, передбачено Лісабонським договором. Цей базовий документ, що визначає принципи функціонування ЄС, замінив "Євроконституцію", від подальшої ратифікації якої було вирішено відмовитися після провалу референдумів у Франції та Нідерландах.

Очікується, що ратифікація Лісабонського договору, яка у всіх країнах-членах ЄС, за винятком Ірландії, буде проведена парламентським шляхом і він набуде чинності на початку 2009 року.

У числі претендентів на пост першого президента ЄС ЗМІ називають колишнього прем"єр-міністра Великобританії Тоні Блера, колишнього президента Польщі Олександра Квасьневського, прем"єр-міністра Данії Андерса Фог Расмусена, колишнього канцлера Австрії Вольфганга Шюселя, прем"єр-міністра Люксембурга Жана-Клода Юнкера, а також його колег з Ірландії та Бельгії - Берті Ахерна та Гі Верхофстадта, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Першим президентом ЄС може стати колишній цар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути