Ексклюзиви
вівторок, 15 квітня 2008 14:23

Перший президент ЄС отримуватиме 270 тисяч євро

Зарплата першого президента Євросоюзу може скласти 270 тисяч євро, йому буде надана безкоштовна резиденція, а обслуговуючий персонал нараховуватиме близько 20 осіб. Посли країн-членів ЄС в Брюсселі вже приступили до обговорення майбутніх функціональних обов"язків вищої посадової особи цієї регіональної організації.

Введення поста президента Європейської Ради, яка обиратиметься європейськими лідерами строком на 2,5 роки і представляти Євросоюз на міжнародній арені, передбачено "Договором про реформи", що отримав назву Лісабонського.

Цей базовий документ, що визначає принципи функціонування ЄС, замінив "Євроконституцію", від подальшої ратифікації якої було вирішено відмовитися після провалу референдумів у Франції та Нідерландах. Ратифікація Лісабонського договору у всіх країнах-членах ЄС, за винятком Ірландії, буде проведена парламентським шляхом, і, як очікується, він набуде чинності з 1 січня 2009 року.

За даним дипломатичних джерел в Брюсселі, в Єврокомісії поки не мають наміру забивати в проекті бюджету ЄС на 2009 рік витрати на зарплату першого президента через побоювання зірвати ратифікаційний процес, зокрема, у зв"язку з майбутнім в Ірландії референдумом.

Як відзначають спостерігачі, посадові обов"язки першого президента ЄС будуть або чисто адміністративними і зводитися до головування на зустрічах європейських лідерів, або він дійсно буде "обличчям" ЄС - повноважним представником організації на найвищому рівні.

У числі претендентів на пост першого президента ЄС ЗМІ називають колишнього прем"єр-міністра Великобританії Тоні Блера, діючого данського прем"єра Андерса Фог Расмуссена, а також прем"єр-міністра Люксембурга Жана-Клода Юнкера, колишнього президента Польщі Олександра Квасьневського, колишнього канцлера Австрії Вольфганга Шюсселя і колишніх прем"єр-міністрів Бельгії і Ірландії Гі Верхофстадта та Берті Ахерна. Крім того, в цьому неофіційному списку недавно опинився колишній прем"єр-міністр Болгарії Сімеон Сакс-Кобург-Готський.

Екс-президент Франції і головний розробник проекту Конституції ЄС Валері Жіскар д"Естен висловив думку, що на посту першого президента ЄС організації потрібний "власний" Джордж Вашингтон (перший президент США). Д"естен вважає, що країни ЄС не повинні "помилятися і засмучувати історію Європи з вибором першого президента"., повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Перший президент ЄС отримуватиме 270 тисяч євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути