Ексклюзиви
пʼятниця, 04 травня 2007 18:51

Перше кладовище гладіаторів знайшли в Туреччині

У місті Ефес у Туреччині учені виявили перше відоме науці кладовище гладіаторів, на якому були знайдені останки 67 чоловік, повідомляє ВВС News.

За інформацією агентства, крім останків у Ефесі знайшли три надгробки, на яких зображені гладіатори. Двоє учених з Віденського медичного університету, які вивчали останки, дійшли висновку, що майже всі ці люди померли у віці від 20 до 30 років. Проте один із знайдених скелетів належав немолодому чоловікові, ймовірно тому, хто навчав молодих гладіаторів.

На останках виявили сліди поранень, що зажили, багато хто з воїнів отримував хорошу і дорогу медичну допомогу, що дозволяє зробити припущення про те, що на кладовищі були поховані найуславленіші бійці. Проте у деяких виявлені сліди смертельних поранень – від ударів тризубцем і молотом. На думку вчених, це сліди так званого "сoup de grace" – завершального удару для тих, хто вже не міг вижити, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Перше кладовище гладіаторів знайшли в Туреччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути