Ексклюзиви
середа, 02 квітня 2008 17:24

Пентагон дозволив використання тортур у воєнний час

У вівторок, 1 квітня, Пентагон оприлюднив інструкцію, яка дозволяла застосовувати до підозрюваних в тероризмі жорсткі методи допиту, повідомляє Associated Press. У цьому документі наголошувалося, що у воєнний час влади президента країни достатньо для того, щоб не звертати уваги на міжнародну заборону тортур щодо ув"язнених.

Директива Міністерства юстиції США датована 14 березня 2003 року. Документ давав захист від судового переслідування тим військовослужбовцям, які проводитимуть дізнання бойовиків руху "Талібан" і членів "Аль-Каїди" за межами США. В інструкції зазначалося, що доки дізнавачі не зазначать у протоколах свій намір катувати допитуваного, вони можуть застосовувати до нього "жорсткі методи допиту".

У цьому документі, який був написаний Джоном Йу, другим помічником генерального прокурора, який очолював юрисконсультську службу, зазначалося, що у воєнний час влада президента і головнокомандуючого не може обмежуватися нормами міжнародного законодавства, яке має другорядне значення щодо федеральних законів США.

У директиві також зазначалося, що дізнавачам гарантований юридичний захист у випадку, якщо проти них будуть висунуті звинувачення як усередині країни, так і за її межами.

Про цю директиву, надіслану до Пентагону Міністерством юстиції, було відомо вже кілька років, проте тільки тепер влада оприлюднила цей документ і, таким чином, офіційно визнала його існування. Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Пентагон дозволив використання тортур у воєнний час». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути