Ексклюзиви
понеділок, 26 листопада 2007 15:12

Парламентські вибори в Хорватії завершилися внічию

Минулі в Хорватії парламентські вибори не змогли виявити переможця. Після підрахунку 95 відсотків бюлетенів правлячий Хорватський демократичний союз (ХДС) отримав 60 місць в однопалатному Саборе.

Головний політичний конкурент ХДС, Соціал-демократична партія (СДП), якій exit polls в ході голосування віддавали незначну перевагу, отримала 57 місць. Всього в Сабор на минулих виборах обиралися 140 депутатів.

Тим часом, за конституцією, уряд може сформувати політичне об"єднання, яке володіє парламентською більшістю. Таким чином, і ХДС, і СДП належить шукати партнерів по коаліції серед малих політичних партій.

В основному, малі партії представляють інтереси селян, фермерів, пенсіонерів і різних меншин. Йдеться, перш за все, про Селянську партію Хорватії і Хорватської ліберальної партії, що отримали на двох вісім місць в Соборі, а також Хорватську народну партію, - 7 місць.

Президент Хорватії Стіпе Месич вже заявив, що дасть мандат на створення нового кабінету міністрів тим, хто зможе надати очевидні докази того, що має в своєму розпорядженні парламентську більшість.

Ряд політичних хорватських оглядачів говорить про те, що після виборів Хорватія попала "в політичну безвихідь" і називають ситуацію, що склалася, однаково незручною для обох партій - ХДС і СДП.

Разом з тим, за деякими оцінками, лідер ХДС, прем"єр Іво Санадер має більше шансів на створення коаліції з урахуванням накопиченого ним політичного досвіду, ніж його конкурент - соціал-демократ Зоран Мілановіч, передає агентство AFP.

Зараз ви читаєте новину «Парламентські вибори в Хорватії завершилися внічию». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути