Ексклюзиви
понеділок, 18 червня 2007 12:25

Парламент Казахстану скоротив термін повноважень президента країни

Парламент Казахстану прийняв в другому, остаточному читанні поправки в конституційний закон про президента республіки, відповідно до яких термін повноважень глави держави скорочується з семи до п"яти років.

Закон також виключає норму, яка передбачає припинення президентом діяльності в політичній партії на період здійснення повноважень глави держави. Документ уточнює повноваження президента відносно парламенту, уряду, судів і суддів, Центральної виборчої комісії, Національного банку, губернаторів.

Глава держави наділяється повноваженнями призначати вибори не тільки до парламенту, але і окремо в палати парламенту, а також отримує право законодавчої ініціативи.

Поправки, внесені до закону "Про президента", направлені на підпис главі Казахстану Нурсултану Назарбаєву.

Раніше Нурсултан Назарбаєв сам запропонував змінити Конституцію, скоротити термін повноважень глави держави з 7 до 5 років, розширити повноваження парламенту республіки і збільшити число депутатів. На думку експертів, таким чином Назарбаєв намагається запобігти війні наступників і зберегти політичну стабільність в країні.

Всі прийняті парламентом країни зміни в Конституцію будуть дійсні після 2012 року, коли закінчується термін повноважень Назарбаєва. Він був вибраний на цей пост на прямих загальних виборах в кінці 2005 року, вступив на посаду після інавгурації в січні 2006 року, повідомляє NEWSru.



Зараз ви читаєте новину «Парламент Казахстану скоротив термін повноважень президента країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути