понеділок, 01 вересня 2008 10:20

Паралізований пішов на електронних ногах (ФОТО)

Прикований до інвалідного крісла останні 20 років, колишній ізраїльський парашутист Раді Кайоф сьогодні вільно ходить вулицями, видаючи характерне механічне дзижчання.

Це звук електронного екзоскелета, який керує ногами 41-річного чоловіка і допомагає йому рухатися вперед. "Я ніколи і не мріяв, що зможу знову ходити. Після травми я забув, що це таке", - говорить Кайоф, який був поранений під час служби в ізраїльських озброєних силах в 1988. "Тільки коли я піднімаюся, я можу відчувати, наскільки я дійсно високий, і можу говорити з людьми на рівні їх очей, а не дивлячись на них знизу".

Пристрій, названий Rewalk, є творінням інженера Аміта Гоффера, засновника компанії ArgoMedicalTechnologies, що знаходиться в Ізраїлі. Сам винахідник цієї конструкції був паралізований після нещасного випадку в 1997 році, але, на жаль, він не може використовувати свій винахід, оскільки у нього частково втрачені функції рук.

"Rewalk" буквально позначає "знову ходити". І дійсно, ці "електронні ноги" допоможуть паралізованим людям не тільки встати на ноги, але і самостійно пересуватися. Rewalk складається з моторизованих опор для ніг, сенсорів для тіла і спинного рюкзака, в якому знаходиться комп"ютер і батареї, що перезаряджаються.

Але користувачі даної новинки все ще потребують милиць для балансу при ходьбі. Щоб рухатися, користувач вибирає опцію за допомогою видалених кнопок на зап"ясті - "стояти", "сидіти", "ходити", "спускатися" або "дертися" - а потім витягується вперед, примушуючи сенсори на тілі приводити в рух механічно ноги.

Поки, цей фантастичний костюм знаходиться на стадії клінічних випробувань в Медичному центрі Шеба в Тель-Авіві. Роботи заплановані і в Реабілітаційному дослідницькому Інстітуті Мосс в Пенсільванії, США. Але в травні американська фірма BerkeleyBionics почала приймати попередні замовлення на екзоскелети, які дозволяють людині без проблем переносити вагу до 90 кг, повідомляє Топньюз.ру.

Зараз ви читаєте новину «Паралізований пішов на електронних ногах (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути