Ексклюзиви
четвер, 27 грудня 2007 20:08

Пацюка Лариску навчили просити насіння

Автор: фото: Віталій ЛИТВИН
  Старша продавчиня чернігівського зоомагазину ”Кіт і пес” Олена Ніколаєнко тримає в руках голубого пацюка. Цих тваринок продали перед Новим роком найбільше
Старша продавчиня чернігівського зоомагазину ”Кіт і пес” Олена Ніколаєнко тримає в руках голубого пацюка. Цих тваринок продали перед Новим роком найбільше

Місяць тому 19-річна Тетяна Седень із райцентру Новгород-Сіверський на Чернігівщині купила у ветеринарній аптеці двох пацюків — "хлопчика" й "дівчинку". За кожного заплатила по 5 грн.

— Вони так кумедно облизували одне одного, — розповідає Тетяна.

"Дівчинка" якось вилізла із клітки, і її з"їв кіт. Білий із рудим боком пацюк нині товаришує з чоловіком Тетяни 24-річним Володимиром Ступаком. По светру видирається на плече. Любить грітися під волоссям, лазити по рукавах.

— Ми називаємо його криска-Лариска. Ім"я жіноче, але іншого не придумали, — каже Володимир.

Лариску годують яблуками, морквою, хлібом. Володя надресирував просити соняшникові зернята. Пацюк стає на задні лапки, бере насінину за гострий кінчик — чирк і зняв шкарлупу.

Якось Лариска зжер півкришки на банці з огірками.

У чернігівському зоомагазині "Кіт і пес" пацюки сидять у скляному ящику. На дні насипана тирса.

— Перед роком Пацюка їх купують удвічі частіше, ніж звичайно, — пояснює старша продавчиня  зоомагазину Олена Ніколаєнко, 30 років. — Серед покупців більше жінок, ніж чоловіків.

Пацюки — рухливі, дружелюбні. Клітка для них повинна бути просторою, або їх треба частіше випускати гуляти по квартирі. Новгород-Сіверське подружжя думає купити Ларисці самочку. Чекають, коли він підросте. Дорослі пацюки сягають 20 см у довжину.

— Як і у всіх гризунів, у пацюків усе життя ростуть зуби, — розповідає ветеринар чернігівського ветцентру "М.Е.Д." Дмитро Милий, 32 роки. — Треба, щоб тварини їх сточували. Для цього дають ціле зерно, гілки.

Один гризун у магазині коштує 15 грн. Є темно-сірі, кремового та білого кольорів.   Найпопулярніші — блакитні. Альбіносів недолюблюють за червоні очі. А темно-сірі покупцям нагадують звичайних шкідників.


Несподіванка з пацюком сталася чотири роки тому в чернігівського пенсіонера з вулиці Космонавтів Бориса Шкота.

— Я спав, — згадує чловік. — Було вже близько першої ночі, коли я відчув сильний біль у правому плечі. Підвівся, пішов у ванну. У дзеркало побачив на плечі дві маленькі ранки. З них ішла кров.

Чоловік протер рани одеколоном і став шукати, хто ж його вкусив. Подивився за шторами, тумбочками, шафами. Пусто. Тоді відсунув диван-малютку.

— А звідти величезний сірий пацюк вискакує! — каже Борис Шкот. — Пацюк кинувся тікати від мене. Але бігти по лінолеуму не міг, лапки роз"їжджалися. Я позакривав вікна і двері й совком прибив його.

Тіло гризуна пенсіонер відніс до ветлабораторії. Аналізи підтвердили, що пацюк був скажений. Борис Степанович пройшов курс лікування.

Пенсіонер припускає, гризун заліз у квартиру на першому поверсі або через вікно, біля якого в"ється виноград, чи проскочив у вхідні двері.

Зараз ви читаєте новину «Пацюка Лариску навчили просити насіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути