неділя, 14 грудня 2008 15:30

Опубліковано список "тортурних" рок-і поп-пісень для в"язнів Гуантанамо

До 60-річчя з дня прийняття Всесвітньої декларації прав людини британська правозахисна організація Retrieve опублікувала список з 33 пісень, якими співробітники американських спецслужб катували в"язнів у Гуантанамо.

У список увійшли пісні AC / DC "Hell"s Bells" і "Shoot to Thrill", хіт Брюса Спрінгстіна "Born in the USA", пісня групи Metallica "Enter Sandman", три пісні реппера Емінема (White America, Kim і Slim Shady).

В якості тортур до підозрюваних в тероризмі застосовувалися також пісні Брітні Спірс, Селін Діон, Прінса ( "Raspberry Beret"), Крістіни Агілери ( "Dirrty"), групи Queen ( "We are the Champions") та інших.

Як зазначає Die Welt, не існує офіційних доказів використання армійскими експертами-психологами США музики в якості інструменту для проведення допитів.

Між тим, у розпорядженні правозахисників є свідчення колишніх в"язнів американських секретних в"язниць, які розповіли про катування музикою, яким їх піддавали, для того, щоб змусити говорити і домогтися свідчень.

Так британець Біньам Мохаммад (Binyam Mohammad) розповів, що протягом 20 днів його заставляли безперервно слухати пісні Емінема і Доктора Дре. "Багато хто просто сходили з розуму, - розповів Мохаммад. - Я чув, як люди билися головою об стіну, і кричали й казали".

Інших в"язнів катували важким металом. Як розповів в інтерв"ю журналу "Newsweek" один з військових питань соціального захисту громадян США, мусульмани ніколи не чули металу: "Вони не можуть цього винести. Коли метал грає 24 години, функції мозку порушуються, процес мислення сповільнюється, ламається воля. Тоді ми заходимо в камеру і починаємо допит ".

Правозахисники з Retrieve, опублікувавши список "питочних" пісень, почали кампанію "Нуль децибел" ( "Zero dB") щодо недопущення використання музики для вибивання свідчень. На сайті організації розміщено приклад договору зі студіями звукозапису, за яким музиканти можуть заборонити використання своїх пісень і композицій для тортур, повідомляє Лента.ру.
Зараз ви читаєте новину «Опубліковано список "тортурних" рок-і поп-пісень для в"язнів Гуантанамо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути