середа, 14 березня 2007 11:56

Опубліковано фото агента, через якого почалася війна в Іраку

 
Агент німецької розвідки на прізвисько "Фінт" (Curveball), що надав США помилкові відомості з приводу наявності на території Іраку зброї масового ураження, що стало підставою для початку на території цієї країни військової кампанії США, до цих пір знаходиться під заступництвом німецьких спецслужб.

Джерело АBC в розвідці, що вперше надало фотографію цієї людини, повідомило, що в даний момент "Фінт" поселилися в маленькому німецькому містечку поряд з мюнхенським штабом німецької розвідслужби, яка продовжує дотримувати зобов"язань, даних йому, коли він тікав з Іраку в 1999 році.

Помилкова інформація цього агента лягла в основу мови держсекретаря Коліна Пауелла перед Організацією Об"єднаних Націй в лютому 2003 року, не дивлячись на те, що деякі вищі посадовці ЦРУ вважали "Фінта" "непостійним, незрілим і ненадійним" джерелом. Пауелл заявив, що "розсерджений і розчарований", адже йому ніколи не говорили, що ЦРУ сумнівалося в надійності своїх агентів. Проте, один з колишніх співробітників ЦРУ стверджує, що намагався застерегти Пауелла від використання в своїй промові інформації, отриманої від "Фінта".

"Через це загинули люди, - заявив колишній відповідальний за європейські операції ЦРУ Тайлер Драмхеллер, що написав про це в новій книзі On the Brink. - І все через якусь людину, що всього лише хотіла залишитися в Германії". Драмхеллер повідомив, що він особисто намагався відредагувати промову Пауелла з тим, щоб прибрати звідти інформацію "Фінта".

"Ми сказали, що ця інформація отримана від "Фінта" і попросили його не використовувати її в своїй промові", - заявив Драмхеллер. Проте Пауелл стверджує, що ні йому, ні його начальникові Леррі Вілкерсону ніхто і ніколи не говорив про які-небудь сумніви щодо інформації "Фінта". "Насправді, все було навпаки, - заявив Вілкерсон ABC. - Ми взагалі ні від кого не чули про такого агента, не говорячи вже про сумніви в достовірності інформації про наявність в Іраку лабораторій з виробництва біологічної зброї, яку представляв держсекретар Пауелл".

Драмхеллер також повідомив, що задовго до мови Пауелла він особисто зустрічався з Джоном Маклоліном, що був тоді представником директора ЦРУ, щоб поставити йому питання про надійність "Фінта". Маклолін тоді повідомив його, що це єдина інформація, якою США володіли на той момент.

Маклолін, втім, спростовує слова Драмхеллера про те, що зустрічався з ним і той намагався застерегти його з приводу достовірності інформації, отриманої від "фінта". Крім того, Маклолін стверджує, що Драмхеллер не редагував мову Пауелла. ЦРУ випустило звіт, в якому повідомило, що в управління було написано близько 100 різних доповідей, що базувалися на помилкових відомостях "Фінта", з посиланням на АВС повідомляє Newsru.com

Зараз ви читаєте новину «Опубліковано фото агента, через якого почалася війна в Іраку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути