Ексклюзиви
четвер, 06 грудня 2007 12:50

Опублікований список забутих геніїв комп"ютерної індустрії

Видання Computerworld представило список десяти комп"ютерників, що значно вплинули на сучасну ит-індустрію на початку її розвитку. Кожний з цих десяти чоловік вніс може й не досить помітний, але в той самий час незамінний за сьогоднішніми мірками внесок, як, наприклад, створення символу "собаки" - @ - для електронної пошти.

На першому місці списку забутих інноваторів комп"ютерної індустрії – Жан Бартік (справжнє ім"я Бетті Жан Дженнінгс), одна з шести жінок, що займалися програмуванням першого електронного комп"ютера ENIAC, який вираховував балістичні траєкторії під час Другої світової війни.

На другому місці – Девід Бредлі, що створив комбінацію клавіш "ctrl+alt+del", яка стала незамінною, на третій позиції розташувалася Лінн Конвей, яка в співпраці з Карвер Мід запропонувала метод створення надвеликих інтегральних схем (VLSI), який дозволяє розташувати в одній мікросхемі тисячі транзисторів.

Четверте місце в рейтингу Computerworld дісталося Марті Гетцу, якому належить перший в світі патент на програмне забезпечення, п"яте, – Енді Херцфельду, одному з творців Macintosh OS. На шостій позиції – Роберт Кан, "хрещений батько" Інтернету, який прийшов на заміну Arpanet. Саме Кан доклав зусиль до створення протоколу TCP/IP, який використовується дотепер.

За Робертом Каном слідує Тед Нельсон, який створив у 1960 році поняття "гіпертекст", "гіпермедіа" і "мікроплатежі". На восьмій позиції – Бред Темплтон, творець першої розсилки жартів на теренах "дощок оголошень" Usenet. На передостанньому місці – винахідник спаму Гері Туерк, який в 1978 році послав перше "сміттєве" повідомлення – такого поняття, як "спам", тоді не було.

Останній у списку Computerworld - Рей Томлінсон, творець "собаки" (@), використовуваній у електронних адресах (її офіційна назва - комерційне at), повідомляє Телеграф.

 

Зараз ви читаєте новину «Опублікований список забутих геніїв комп"ютерної індустрії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути