середа, 24 вересня 2008 15:14

Оприлюднений рейтинг вищих навчальних закладів України

Київський національний університет ім. Т.Шевченка і Національна юридична академія імені Я.Мудрого (Харків) визнані найрейтинговішими вищими навчальними закладами країни.

Такими виявились представлені результати реалізації пілотного проекту "Компас" з визначення рейтингу вузів України за рівнем задоволення освітою.

Проект ініційований компанією "Сістем Кепітал Менеджмент" (СКМ) і Добродійним фондом "Розвиток України" в рамках проекту "СКМ – вузам". Ідея проекту також знайшла підтримку з боку Світового банку (World Bank) та інших українських і міжнародних організацій.

За словами менеджера проектів СКМ Наталії Кривуліної, дане дослідження стало першим загальнонаціональним рейтингом, що відображає оцінку якості освіти випускниками і потенційними працедавцями.

"Проект націлено на визначення вузів, навчання в яких має найбільшу практичну цінність і відповідає вимогам реального сектора економіки, а також гарантує випускникам надійні перспективи працевлаштування", - відзначила Н.Кривуліна.

Вона також акцентувала увагу на тому, що невід"ємною частиною проекту є широке інформування громадськості, учасників процесу навчання (студентів), споживачів освітніх послуг (абітурієнтів і їхніх батьків, працедавців) і представників вузів (адміністрація, викладацький склад) про ступінь відповідності освітніх послуг потребам ринку праці і про загальну оцінку вузів серед випускників і працедавців.

Загалом у рамках рейтингу було оцінено 228 вузів.

За результатами складеного рейтингу, до п"ятірки найсильніших українських вищих навчальних закладів увійшли дев"ять університетів.

Перше місце рейтингу посіли Київський національний університет імені Тараса Шевченка (Київ) і Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого (Харків).

Друге місце рейтингу одержали Національний університет "Києво-Могилянська Академія" (Київ) і Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут".

Третє місце поділили Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Київський національний університет внутрішніх справ, Київський національний університет будівництва та архітектури.

Четверті і п"яті рейтингові позиції зайняли, відповідно, Київський національний торговельно-економічний університет і Донецький національний технічний університет.

Дослідницько-аналітична робота зі складання рейтингу проводилася Київським міжнародним інститутом соціології. Практичний етап дослідження проходив у травні-червні 2008 року з використанням методів особистого і телефонного інтерв"ю, опитування за допомогою електронної пошти і онлайн-опитувань, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Оприлюднений рейтинг вищих навчальних закладів України ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути