пʼятниця, 14 грудня 2007 10:06

ООН вирішила суперечку Нікарагуа і Колумбії про острови на користь останньої

Міжнародний суд ООН у четвер виніс рішення по територіальній суперечці про три острови у Карибському морі між Нікарагуа і Колумбією на користь останньої, повідомив Центр новин ООН.

За підтримку такого вердикту проголосували переважна більшість складу суду. Суд ООН мотивував своє рішення тим, що острови Провіденсія, Сан-Андрес і Санта-Каталіна визначені як колумбійські у двосторонньому договорі 1928 року.

"Вони (судді) наголосили, що це питання було вирішене в угоді між двома сторонами, яке Нікарагуа не оспорювала протягом 50 років після його підписання. Ця країна жодного разу не заявила про те, що вважає її (угоду) недійсною або що вона підписана у порушення її конституційних норм і під міжнародним тиском. Судді наголосили, що, навпаки, влада Нікарагуа діяла відповідно до положень договору 1928 року", - повідомляє Центр новин ООН.

У грудні 2001 року Нікарагуа представила заяву у Міжнародний суд ООН про порушення розгляду проти Колумбії у зв"язку з суперечкою "щодо прав на територію і делімітацію морського кордону" у західній частині Карибського басейну. Нікарагуа просила суд оголосити, що вона володіє суверенітетом над Провіденсією, Сан-Андрес і Санта-Каталіною, а також над трьома розташованими на них банками - "Ронкадор", "Серрана" і "Кіта-Суеньо".

Суд ООН оголосив, що не володіє юрисдикцією для розгляду суперечки між Нікарагуа і Колумбією щодо приналежності трьох банків і для розгляду питання про делімітацію морського кордону.

Міжнародний суд ООН єдиний міжнародний судовий орган універсального характеру, що вирішує спори між державами. Він обирається Генеральною Асамблеєю і Радою Безпеки на дев"ятирічний термін. Учасниками Статуту суду є 191 держава, 64 з них визнали юрисдикцію цього органу обов"язковою, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «ООН вирішила суперечку Нікарагуа і Колумбії про острови на користь останньої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути