Ексклюзиви
середа, 28 травня 2008 08:37

ООН розслідує всі випадки насильства миротворців над дітьми

ООН розслідує всі випадки насильства миротворців над дітьми
Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив у вівторок журналістам, що організація проведе ретельне розслідування по фактах насильства над дітьми з боку співробітників місій Об"єднаних Націй і "блакитних касок" з миротворчих контингентів. За його словами, там, де це підтвердиться, будуть прийняті необхідні заходи.

Дані про насильство, зокрема сексуальне, над дітьми з боку миротворців і співробітників ООН в тих країнах, де вони несуть свою службу, обнародувала в понеділок британська громадська організація "Врятуйте дітей". Згідно з цими даними, випадки насильства над дітьми стали настільки частими, що почали сприйматися як щось буденне.

У доповіді говориться, що жертвами сексуального насильства і жорстокого поводження оонівців ставали діти віком від шести років, хоча більшість з них - це 14-15-річні підлітки, головним чином дівчатка. Діти із зон бойових дій і природних катастроф продають сексуальні послуги за їжу, гроші, мило і навіть мобільні телефони. Деяким з цих дітей всього по шість років.

Організація "Врятуйте дітей" провела дослідження серед 250 дітей і 90 дорослих в 38 фокус-групах в Гаїті, Судані і Кот-д"Івуарі (найбідніших країнах, в яких діють місії і миротворчі контингенти ООН), після чого з деякими з учасників були проведені детальні бесіди.

Більше половини опитаних говорять про сексуальні домагання або примушення до сексу. З них, як стверджується в доповіді, відповідно 18% і 23% пригадали 10 або більш за такі випадки. Один з опитаних, 14-річний підліток, що працював в таборі ООН в Кот-д"Івуарі, слова якого наводяться в доповіді, стверджує, що миротворці вимагали приводити до них дівчаток його віку, причому часто для восьми або десяти чоловіків приводили двох або трьох.

За даними авторів доповіді, миротворці і співробітники оонівських місій схиляли дітей до статевих відносин за їжу, примушували до сексу, ображали на сексуальному ґрунті, залучали до заняття проституцією. Серед звинувачень в адресу оонівців фігурують також дитяча порнографія і торгівля дітьми.

Учасники 20 з 38 груп заявили, що вважають саме миротворців ООН головними винуватцями насильства над дітьми. В цілому 23 гуманітарних, миротворчих і охоронних організації асоціюються у опитаних дітей і дорослих жителів цих країн з сексуальним насильством і жорстоким поводженням, повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «ООН розслідує всі випадки насильства миротворців над дітьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути