пʼятниця, 14 вересня 2007 10:48

ООН прийняла декларацію прав тубільних народів

Генеральна асамблея ООН 13 вересня прийняла декларацію про права тубільних народів.

Декларація, яка, втім, не є обов"язковою до виконання, дає рівні права всім тубільцям, яких у світі налічується понад 370 мільйонів осіб. Крім того, в документі прописано право аборигенів на власні общини, культуру й духовні традиції. Також декларація передбачає захист цивільних свобод тубільних народів, їх прав на землю і природні ресурси.

За ухвалення декларації проголосували 143 члени ООН, 11 утрималися і чотири країни – Австралія, Канада, Нова Зеландія і США – висловилися проти. За їх словами, цей документ суперечить їх законодавству. Зокрема, Австралія заявила, що не допустить, щоб традиційні закони аборигенів були важливішими за національні, а Канадський уряд вважає, що деякі положення декларації несумісні з конституцією країни.

Робоча група з прав тубільних народів була створена при ООН ще в 1982 році. За три роки потому група почала розробку декларації, завершивши її до 1993 року. Від того часу пройшли численні дебати з приводу змісту документа, проте в червні 2006 року декларація була схвалена Радою ООН з прав людини і направлена в Генеральну асамблею на затвердження, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «ООН прийняла декларацію прав тубільних народів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути