четвер, 05 червня 2008 13:04

ООН надасть додатково 1,2 млрд доларів для боротьби з голодом у 60 країнах

Голова Світової продовольчої програми Жозетте Шіран заявила на міжнародному саміті в Римі з питань продовольчої безпеки, що ООН виділяє додатково 1,2 млрд доларів на допомогу 75 млн осіб у 60 країнах, які найбільше постраждали від зростання світових цін на продукти харчування.

"З підвищенням цін на продовольство і паливо наступає голод, і ми повинні діяти негайно", - заявила вона.

У своєму посланні до делегатів продовольчого самміту ООН у Римі, вона застерегла, що якщо світова спільнота не вдасться до негайних кроків, кількість людей, які проживають за межею бідності, може подвоїтись.

За оцінками генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, щоб підняти виробництво продовольства для боротьби з голодом, необхідно щорічно виділяти на ці цілі 15-20 млрд доларів.

Разом із тим, голова Світового банку Роберт Зеллік запевнив, що продовольчу кризу у світі можна легко подолати.

"Це не природна катастрофа. Ця катастрофа породжена людиною і вона може бути подолана людиною. І не треба складних розрахунків - ми знаємо, що робити. В нас подвійне завдання: зайнятися небезпекою, яка постала перед мільйонами людей, для яких їжа стала об"єктом щоденної боротьби, і, з іншого боку, конвертувати високі ціни на продукти у шанс для сільського господарства країн третього світу та для фермерів. Я переконаний - ми здатні це зробити".

Колишній генеральний секретар ООН Кофі Аннан планує також звернутися до учасників продовольчого самміту в Римі із закликом щодо так званої "зеленої революції".

Раніше він наголошував, що Африка повинна змінити і модернізувати усі аспекти сільського господарства, щоби зменшити енергетичні витрати і зберегти обмежені водні ресурси.

Але деякі африканські лідери висловили розчарування роботою самміту, заявивши, що Африка потребує фінансової підтримки, що допоможе їй самій вирішити продовольчі проблеми.

Нагадаємо, що 3 червня в Римі почався саміт, присвячений продовольчій кризі у світі. На цьому саміті Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав світових лідерів вжити термінових заходів задля приборкання зростання цін на продовольство.

Глава Організації Об"єднаних Націй підкреслив, що потрібні термінові спільні дії всіх країн, бо "немає нічого принизливішого, ніж голод", і представив 38-сторінкову доповідь про антикризові заходи, загальна вартість яких досягає 15 млрд доларів.

"Якщо належним чином не улагодити цю проблему, вона викличе цілий вал інших криз, що зачіпають економічне зростання, соціальний прогрес і навіть політичну безпеку в світі", - сказав генсек ООН, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «ООН надасть додатково 1,2 млрд доларів для боротьби з голодом у 60 країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути