четвер, 24 квітня 2008 18:16

Олег Корольов знаходить металошукачем старовинні монети

Автор: фото: Віталій ЛИТВИН
  Зберігач Чернігівського історичного музею Вікторія Гончаренко показує одну з царських мідних монет, які знайшли в селі Голубичі Ріпкинського району Чернігівщини. Із землі викопали глиняний горщик і нарахували в ньому 2,5 тисячі мідяків
Зберігач Чернігівського історичного музею Вікторія Гончаренко показує одну з царських мідних монет, які знайшли в селі Голубичі Ріпкинського району Чернігівщини. Із землі викопали глиняний горщик і нарахували в ньому 2,5 тисячі мідяків

Колишньою панською садибою в селі Корольча Ріпкинського району Чернігівщини походжають двоє чоловіків. У руках — металошукачі та саперні лопатки.

— Шукаємо артефакти, — каже чернігівець Олег Корольов, 35 років. — Ось монети, — показує мідні царські копійки.

Удруге із шукачем старовини зустрічаємося в чернігівському клубі колекціонерів. Тут люди міняють і продають нагороди, монети, горілчані етикетки, фотографії німецьких солдатів.

— Свіжі монети, з розкопу! — зазиває Олег.

Люди підходять, роздивляються мідні гроші. Врешті-решт значну частину знахідки міняє на медаль.

— Продаю ті монети, які мені не подобаються, потерті, — пояснює колекціонер. — Ось ця "дєньга" — дуже розповсюджена. Але знайти її у гарному стані — рідкість. Перебрав сотню, але не знайшов такої, щоб покласти собі в колекцію. Монети збираю з дев"яти років. Десь у 20 почав займатися цим серйозно. Купив металошукач, їжджу Ріпкинським районом. Це як гриби збирати. Буває, пощастить, а можеш за день нічого не знайти. Найчастіше монети трапляються у гутах, де колись робили скло, або руднях. А ще — на місцях шинків. Досліджую колишні садиби багатих людей. На місці згорілої церкви в селищі Радуль знайшов понад 70 монет. А найдорожче, що викопав, — п"ять копійок доби Катерини ІІ. Продав за 800 доларів.

Корольов часто шукає на городах. Аби господарі дозволяли, дає їм півлітра спирту.

— Зараз металошукачі купують люди, далекі від колекціонування, — розповідає  про конкурентів. — Знаю селянина, який у старовинному срібному петровському рублі, що на аукціоні коштував би 15 тисяч доларів, цвяхом пробив дірку і почепив на ключі. Тягав, поки повністю не обдряпав. Тож краще монети траплятимуться колекціонерам, а не таким варварам.

Корольов знає чернігівця, який знайшов чотири скарби золотих монет. Продав їх колекціонерам. Держава за таке платить лише 20%.

Найбагатші на знахідки — Ніжинський і Прилуцький райони. Тут жили козацька старшина, торговці. Трапляються срібні монети, рідше — золоті. У цих місцях часто працюють шукачі з Києва. Полюбляють також Ічнянський, Талалаївський, Срібнянський райони, на території яких селилися скіфські племена.

— У Чернігові інколи після дощу на Валу чи біля П"ятницької церкви знаходять монети. В основному мідяки останнього царя Миколи. Але й серед міді бувають цінні. Як от двохкопійошник 1805 року, — продовжує Корольов.

— "Чорні" археологи — це чума науки, — обурюється завідувач кафедри археології Чернігівського педуніверситету Володимир Коваленко, 54 роки. — Уявіть: на день народження ви спекли торт, запросили гостей. І поки вовтузилися, хтось повиколупував родзинки, повисмикував свічки. Так і "чорні" археологи. Бо за черепками ми можемо датувати пам"ятник із точністю до століття, а за металом — до десятиліття і навіть точно визначити рік.

У Чернігові знайдено і офіційно зареєстровано в музеях 12 коштовних речових скарбів. Найбільше — ХVІІ–XVIII ст. Це був період воєн, нестабільності.

— Два роки тому в журналі "Пам"ятки України" бачила фотографію скарбу з чернігівського Подесення, — говорить викладач кафедри археології педуніверситету Людмила Ясновська. — Унікальні ювелірні речі. Але де конкретно вони були знайдені, що там ще було, окрім металу, — не пишеться. Цей скарб знаходиться у приватній колекції.

Зараз ви читаєте новину «Олег Корольов знаходить металошукачем старовинні монети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути