Ексклюзиви
вівторок, 09 жовтня 2007 13:08

Оголошено імена лауреатів Нобелівської премії в галузі фізики

У Швеції оголошені імена лауреатів Нобелівської премії з фізики за 2007 рік. За повідомленням Нобелівського комітету, ними стали Альберт Ферт (Albert Fert) і Петер Грюнберг (Peter Grunberg). Премію вручено за відкриття ефекту гігантського магнетоопору - "квантовомеханічного ефекту, спостережуваного в тонких плівках, складених із змінних феромагнітних і немагнітних шарів".

Альберт Ферт - громадянин Франції, співробітник Університету Париж-XI. Петер Грюнберг - громадянин Німеччини, співробітник дослідницького центру міста Юліх, земля Північний Рейн-Вестфалія.

Починаючи з 2001 року, Нобелівська премія складає в кожній номінації 10 мільйонів шведських крон (у 2007 році ця сума еквівалентна 1,542 мільйона доларів). Оскільки в одній номінації перемогли одразу кілька осіб, грошову винагороду розділють між ними порівну.

Урочиста церемонія нагородження Нобелівськими преміями відбудеться 10 грудня, в день смерті Альфреда Нобеля. Король Швеції за традицією вручить нагороди в Концертному будинку Стокгольма, а потім в Блакитній залі ратуші відбудеться нобелівський банкет, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Оголошено імена лауреатів Нобелівської премії в галузі фізики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути