Ексклюзиви
вівторок, 11 листопада 2008 12:18

Обама відновить генетичні та космічні дослідження

На відміну від республіканців, які проігнорували у своїй виборчій кампанії проблеми наукових досліджень, і за правління яких фінансування науки значно скоротилося, демократ Барак Обама визнав важливу роль науки у покращенні життя американців. Тому не дивно, що новообраного президента публічно підтримували 76 американських нобелівських лауреатів.

Що ж президент США зобов"язався зробити для розвитку науки в країні?

По-перше, збільшити державне фінансування науки та інженерії. Президент пообіцяв вдвічі збільшити бюджети Національного інституту здоров"я, Фонду національної науки та інших головних наукових центрів протягом наступної декади, підтримуючи дослідження в галузях обробки даних, біотехніки, нанотехнологій та інших.

По-друге, Обама пообіцяв інвестувати гроші в освіту, гарантуючи доступ студентам до сильних наукових програм, та збільшуючи роль математики та фізики в школі.

По-третє, у президентао є програма за "зелену" економіку, яка передбачає виділення 150 мільйонів доларів на створення 5 мільйонів нових робочих місць.

Має проводитися політика обмеження викидів карбону та поновлено співпрацю з міжнародними кліматичними групами. Також фінансуватиметься ядерна енергетика, технології збагаченого вугілля та раціонального використання енергії. Обама також вимагає, щоб 10% американської енергії надходило з поновлених джерел до 2012 року.

По-четверте, фінансуватиметься американська космічна програма, та довгострокові досліди Агенства захисних дослідницьких проектів Пентагону.

І на кінець, планується поновити спроби генетичних досліджень, від яких колись відмовився Буш.

Крім зазначеного, Обамі потрібно буде негайно назначити впливового незалежного наукового радника, який би визначав наукові пріоритети для адміністрації.

Наскільки обіцянки президента вдасться здійснити в умовах глибокої фінансової кризи покаже час, повідомляє Telegraph.

Зараз ви читаєте новину «Обама відновить генетичні та космічні дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути