Ексклюзиви
вівторок, 03 березня 2009 11:17

Обама розкрив таємниці Буша

Обама розкрив таємниці Буша
Барак Обама розсекретив низку документів з боротьби з тероризмом, що відносяться до роботи адміністрації Джорджа Буша-молодшого. Зокрема, стало відомо, що фахівці міністерства юстиції переконували главу держави, що заради боротьби з терористами він може нехтувати правами громадян, а ЦРУ знищило майже сто відеокасет із записами допитів підозрюваних в тероризмі.

Про те, що частина конституційних прав може не враховуватися під час "війни з терором", йдеться в дев"яти юридичних висновках, що з"явилися незабаром після 11 вересня 2001 року і опублікованих міністерством юстиції в понеділок. Вже через два тижні після появи даних висновків юристи уряду обговорювали можливість прослуховувати телефони громадян без санкції суду.

Окремі фахівці міністерства юстиції визнавали право президента обмежити свободу слова і преси, відмінити заборону на несанкціоновані обшуки. Конкретно про прослуховування телефонів не йшлося. Дані висновки, ймовірно, послужили основою для цілої низки спірних кроків в рамках "війни з терором": наприклад, для відкриття табору в Гуантанамо.

Заради боротьби з терором порушувалися права громадян

Варто відзначити, що адміністрація минулого президента не дотримувалася деяких порад міністерства. Документи зберігалися у великій таємниці. Готовність Барака Обами опублікувати їх знову показала, що він ставить під питання найбільш спірні рішення свого попередника.

За декілька годин до публікації документів із засудженням політики Буша виступив генеральний прокурор США Ерік Холдер. Він відзначив, що готовність поступитися громадськими свободами заради боротьби з терором "насправді приносить більше шкоди, аніж користі". Холдер висловився і проти "утоплення" - тортур, які застосовувалися раніше до ув"язнених в Гуантанамо. Він пообіцяв, що тепер Міністерство юстиції не дозволить використовувати тортури, оскільки вони суперечать суті американської судової системи та американським цінностям.

Також в понеділок адміністрація Обами розкрила інформацію про те, що ЦРУ знищило 92 відеокасети, що відобразили допити підозрюваних в тероризмі. Це значно більше, аніж повідомлялося раніше. Критики Буша вважають, що спецслужби могли знищити докази тортур, що застосовувалися до затриманих. Нова адміністрація пообіцяла передати федеральному суду документи, пов"язані зі знищенням записів.

Нагадаємо, що Барак Обама активно виступає за зміну антитерористичної тактики. Відразу після отримання нової посади він підписав указ про закриття в"язниці в Гуантанамо і розпорядився передати справи підозрюваних в тероризмі до цивільних судів. З моменту появи в"язниці в 2002 році через неї пройшли більше 800 ув"язнених. Зараз там перебуває більше 200 осіб.

За матеріалами NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Обама розкрив таємниці Буша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути