Ексклюзиви
понеділок, 09 липня 2007 09:45

Незалежну від Москви православну Церкву закликає створити Філарет

Патріарх Київський і всієї Русі–України Філарет закликає створити соборну помісну українську православну Церкву, незалежну від Москви і Константинополя.

Про це він заявив в суботу, 7 липня, перед мирянами Хрестовоздвиженського монастиря Манявський скит у селі Манява Богородчанського району Івано-Франківської області після святочної Літургії.

"Наша Церква, православна, сьогодні розділена, – сказав Патріарх Філарет. – І це велика проблема не лише для великої православної української Церкви. А це, в першу чергу, велика проблема перед нашою державою. Тому що держава, в якій духовні основи зруйновані (я маю на увазі розділену православну Церкву), така держава довго існувати не може".

За його словами, "сьогодні завданням і держави, і Церкви є утворення єдиної православної Церкви – помісної, незалежної ні від Москви, ні від Константинополя".

Він вважає, що тільки "тоді наше суспільство буде консолідованим. І цей духовний фундамент дасть можливість нашій молодій Українській державі впевнено йти в майбутнє".

Патріарх Філарет переконаний: "якщо духовність нашого народу зміцниться, то ніякі ворожі сили не подолають нашу Українську державу".

"Бог подарував нам як дар незалежність, і тому ми повинні дякувати Йому за це і користуватися цим даром як дорогоцінним, -– сказав Філарет. – Утворивши єдину помісну православну Церкву, ми укріпимо нашу Українську державу. І нам буде всім краще жити на цій благодатній українській землі", пише УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Незалежну від Москви православну Церкву закликає створити Філарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути