пʼятниця, 16 квітня 2010 09:08

Невідомі розорали поле з поселенням VI століття до н.е (ФОТО)

У Миколаївський області розорали стародавнє поселення, датоване I століттям до нашої ери.

На ім"я миколаївського міжрайонного природоохоронного прокурора Бандури К. В. надійшла заява, підписана начальником державної інспекції з охорони пам"яток культури Миколаївської області Яценко С.М., в якому повідомляється про факт знищення пам"яток археології на територіях Солончаківської (Очаківський район) і Матіясівської (Березанській район) сільрад.

Згідно з актами технічних оглядів пам"ятників археології, практично знищеними виявилися два об"єкти - поселення Аджигол-1 і городище "Мис".

Поселення Аджигол-1 знаходиться на корінному плато правого берега Дніпро-Бузького лиману в 2 кілометрах на південь від села Солончаки. Це поселення було засновано ольвіополітами в кінці VI століття до н.е. Воно проіснувало до III сторіччя до н.е. і входило в склад міста Ольвії.

"На момент перевірки зафіксовано, що майже вся територія пам"ятника археології розорана плантажним плугом широкими рядками на глибину до 0,6 метра. На поверхню вивернули вапнякові камені різних розмірів від цокольних фундаментів, уламки стародавнього посуду (амфори, кухонна кераміка), кам"яні знаряддя праці (зернотерки, уламки жорен тощо)", - йдеться в документі.

Аналогічна ситуація спостерігається і на території городища "Мис", яке було засновано ольвіополітами на межі I сторіччя до нашої ери — I сторіччя нашої ери. За даними археологів, це поселення було побудовано на високому мисі в районі злиття річок Сосик і Березанка для захисту меж Ольвійської держави і проіснувало до III століття нашої ери. У 2009 році городище "Мис" було переведено в категорію пам"ятників Національного значення.

"Зазначені дії є порушенням Закону України "Про охорону культурної спадщини" і мають ознаки злочину згідно зі статтею 298 КК України (Знищення, руйнування або пошкодження пам"ятників історії або культури). Порушником, найімовірніше, є місцеве лісомисливське господарство, яке провело роботи (розорали пам"ятники археології - авт.) для подальшого заліснення зазначеної території навесні 2009 року", - підкреслюється в документі.

За словами директора дочірнього підприємства "НДЦ "Лукомор"я" Інституту археології НАН України Кирила Горбенка, збитки, які було завдано державі внаслідок того, що було розорано пам"ятники археології, обчислюються мільйонами гривень. Для того ж, щоб в майбутньому подібне не повторювалося, на його думку, необхідно перед такими роботами проводити археологічні експертизи.

"До нас із запитами про проведення археологічних експедицій на цих територіях ніхто не звертався", - повідомив Кирило Горбенко.

Новости N

Зараз ви читаєте новину «Невідомі розорали поле з поселенням VI століття до н.е (ФОТО) ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути