Ексклюзиви
субота, 09 лютого 2008 11:18

Невеликі чорні діри можуть підтвердити існування інших вимірів

Результати дослідження показують, що викиди випромінювання, що відбуваються при вибуху чорної діри, можуть бути доказом існування інших вимірів, повідомляє New Scientist. Відповідно до теорії Стівена Хокінга, чорні діри випаровуються в результаті процесу, що одержав у результаті у колег Хокінга по цеху назву "випромінення Хокінга". Лише дуже невеликі чорні діри, маса яких не перевищує масу астероїда, зможуть повністю "випаруватися" за час існування Всесвіту як такого.

Що ж стосується інших вимірів, те їхнє існування передбачає ряд космологічних теорій, що намагаються узгодити квантову механіку й "звичайну" гравітацію, - у першу чергу, теорія струн. На думку дослідників під керівництвом Майкла Кевіка з Університету технології штату Вірджинія (США), у випадку, якщо у Всесвіті є інші виміри, крім простору-часу, ці чорні діри виявляються "обгорнені" навколо інших вимірів, формуючи т.зв. "чорні струни". За словами Кевіка, згодом випаровування чорних дір приведе до того, що вони виявляться занадто малі для того, щоб "приховувати" ці інші виміри.

Відносно недавно була висунута теория, відповідно до якої в першу секунду Великого Вибуху сформувалася колосальна кількість "мініатюрних" чорних дір, чию загибель у теорії можливо спостерігати із Землі.

На думку Кевіка, у момент загибелі чорної діри (або обриву "чорної" струни), у навколишній простір виділяється імпульс унікального електромагнітного випромінювання, вимірявши частоту якого, учені зможуть розрахувати характеристики іншого виміру, що може допомогти визначити, яка з існуючих нині космологічних моделей найбільше точно описує Всесвіт.

Це випромінювання можна буде виявити за допомогою радіотелескопів, які здатні оглянути все небо за один прохід, - такі як Транзитний масив на 8-метрових хвилях (Eight-meter-wavelength Transient Array), який належить Університету технології Вірджинія.

Втім, серед астрофізиків немає ніякої єдності відносно як існування інших вимірів, крім чотирьох відомих, так і малих чорних дір, що передбачаються теорією. Довести кожну із цих гіпотез можна тільки за допомогою спостережень, - а для цього будуть потрібні радіотелескопи, що мають бути більш чутливими, ніж теперішнє покоління, повідомляє "Компьюлента".

Зараз ви читаєте новину «Невеликі чорні діри можуть підтвердити існування інших вимірів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути