понеділок, 15 квітня 2019 20:37

Не мамине, а донорське: навіщо відкрили Банк грудного молока в Україні

Не мамине, а донорське: навіщо відкрили Банк грудного молока в Україні
Донорське молоко даватимуть безкоштовно. Фото: Керрі Сендовал

У Києві відкрили перший в Україні Банк грудного молока. Заклад працює з 1 березня в Перинатальному центрі, повідомляють в адміністрації міста. На його створення з бюджету виділили 9 млн гривень.

За час роботи закладу зібрано 40 літрів грудного молока. Його отримали понад 20 малюків.

У банку молоко збирають, досліджують, обробляють і роздають немовлятам. Годуватимуть безкоштовно, але тільки за призначенням лікаря-неонатолога.

"Увесь процес ретельно контролюється на кожному етапі. Починаючи з обстеження жінок-донорів, досліджень молока, пастеризації, яка гарантує мікробіологічну безпеку і збереження максимальної харчової цінності, та закінчуючи дотриманням умов зберігання", - йдеться у повідомленні.

У відомстві наголошують, що донором молока може стати тільки здорова жінка, яка годує власну дитину та вирішила ділитися молоком з іншими немовлятами. Для цього їй додому банк видаватиме молоковідсмоктувач та ємність для заморожування молока. До банку його доставить спеціальний кур'єр.

Чому є необхідність у банку?

Для українських лікарів це довгоочікувана подія, каже Gazeta.ua педіатр-неонатолог Лідія Бабич. - У світі 95-98% жінок здатні годувати, але роблять це більш ніж півроку лише 50-60%. Україна має досить непогані показники. Банк сприятиме їх покращенню.

У багатьох країнах світу суміш — це останній вибір. Люди до цього звертаються, коли недоступні зціджене грудне молоко або донорське.

Яка різниця між сумішшю та грудним молоком?

Одна моя колега порівняла суміш з вермішеллю "Мівіна". Тобто нею можна втамувати голод, але це не є основою здорового харчування. Жодну суміш не роблять з материнського молока. Усі вони з коров'ячого чи козячого молока та містять чужоріді для людини білки.

Дехто каже, що діти виростають нормальними на суміші. Дослідження показують, що в них слабший імунітет у дорослому віці. У таких людей частіше проблеми з кровообігом, надмірна вага та бронхіальна астма. Отже, харчування в перший рік впливає на подальше життя. Хоча по зовнішньому вигляду не можна одразу сказати, як хто харчувався.

Одна моя колега порівняла суміш з вермішеллю "Мівіна"

Грудне молоко — це не просто їжа. Воно живе. Там є така сукупність мікроорганізмів, яких нема в суміші. Йдеться про речовини, які впливають на розвиток нервової системи, імунітету, а також протистоять онко-захворюванням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки дітей народилося в українських тюрмах

Кому потрібен банк?

Установа потрібна тим жінкам, які народили передчасно, мали незаплановані пологи, кесарів розтин, стрес — ці та інші причини можуть призвести до пізньої лактації. А дитині потрібно молоко з народження. Банк допоможе немовлятам мати здорове харчування.

Іноді мами мають протипоказання для грудного вигодовування. Це жінки з туберкульозом, хворі на ВІЛ чи СНІД та ті, хто приймає несумісні з лактацією лікарські препарати. Також не можна це робити тим, хто проходить курс хіміотерапії.

Як ставляться жінки до донорського молока?

Для жінок не проблема віддати своє молоко, коли його багато. Тим, хто цього потребує, часто морально важко його прийняти. Матерів непокоїть те, що дитина харчуватиметься молоком чужих жінок. Це може стати перепоною, але все залежить від правильного інформування про донорське молоко. Медики та держава мають створити нормальне уявлення про це.

Чи можливе зловживання донорським молоком?

Бувають ситуації, коли дитині може раптово знадобитися грудне молоко. Наприклад, кишкова інфекція або операція на кишківнику. У такому випадку 2-річна дитина не може певний час засвоювати кашу та котлети. А донорське може послужити їжею та ліками для відновлення організму. І це не буде зловживанням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збудували перший гуртожиток для підлітків-сиріт

Як раніше в Україні жили без банку?

У давнину були так звані годувальниці. Їх звільняли від панщини та зносили до кожної п'ять-вісім дітей задля грудного вигодовування. За послугу платили їжею чи давали гроші. Багаті родини могли поселити у себе вдома годувальницю з її власною дитиною. Вважалося, що панянка не має псувати собі груди та фігуру.

А хто не мав такої змоги, годував немовлят коров'ячим молоком. До середини ХХ століття однією з найпоширеніших причин смерті немовлят до року була кишкова інфекція. Дорослий міг пожувати хліб та дати дитині смоктати, також іноді немовлят годували некип'яченим коров'ячим молоком, давали вино, мед чи замотану в тряпочку кашу. Та і взагалі грудне вигодовування не вважали важливим.

Іноді немовлят годували некип'яченим коров'ячим молоком

У Радянському союзі немовлят заганяли в режим харчування раз на три години. Так було зручно персоналу пологових будинків. Якщо щось не так, то одразу давали суміш. Вночі не годували, а прикорм соком починали з місяця. Від усього цього у жінок швидко пропадало молоко, а у дітей починалися проблеми зі здоров'ям. Штучне вигодовування вважалося нормальним. Тоді не було інформації, що це неправильно.

Зараз підхід до медицини в Україні стає більш орієнтованим на дітей. Тепер важливо, які потреби у немовлят і як їх краще задовольнити.

У 2018 році стали сиротами 5 тис. українських дітей. Таку статистику наводить Міністерство соціальної політики.

Зараз ви читаєте новину «Не мамине, а донорське: навіщо відкрили Банк грудного молока в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути